Продовжуємо працювати над  смарт-спеціалізацією Київщини

Продовжуємо працювати над смарт-спеціалізацією Київщини

Продовжуємо працювати над СМАРТ-СПЕЦІАЛІЗАЦІЄЮ КИЇВЩИНИ у фокусі процес підприємницького відкриття у сфері виробництва ІННОВАЦІЙНИХ ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ.
За підтримки голови Київської обласної державної адміністрації Василя Володіна, було проведено круглий стіл за участю представників територіальних громад області, бізнесу, наукових установ та громадських організацій харчову галузь, яка має значний економічний та інноваційний потенціал, зокрема, виробництво хліба, хлібобулочних, борошняних, круп’яних виробів та кормів.
Директор Департаменту економіки та цифровізації Наталія Погребна, зазначила, що у харчовій індустрії регіону працюють майже 400 підприємств, які належать до малого та середнього бізнесу. Їх частка у загальнообласних обсягах реалізованої промислової продукції є найбільшою і складає 28,7%. Крім цього, на підприємствах з виробництва харчових продуктів зайнято майже 8,0% працівників промисловості, а частка експорту підприємств галузі у загальному обсязі експорту товарів складає 41,5 відсотка.
Однією з провідних тем круглого столу стало обговорення перспектив виробництва підприємствами області інноваційних харчових продуктів з вдосконаленими споживчими якостями (функціональної їжі)».
Представник департаменту економіки та цифровізації облдержадміністрації Олена Бойко представила інформацію щодо розвитку інноваційно-орієнтованих галузей економіки Київщини на засадах смарт-спеціалізації, зокрема харчової індустрії.
Науковці Національного університету харчових технологій Валерій Махинько та Галина Волощук висвітлили інформацію щодо сучасних технологій у виробництві функціональних хлібобулочних виробів та впливу якості сировини на харчові продукти.
З великою зацікавленостю слухали учасники круглого столу виступ Світлани Павліної, представника ДП «Zeelandia» (м.Бровари) щодо європейського досвіду у виробництві функціональної їжі.
Досвідом організації системи менеджменту безпечності продуктів харчування на підприємстві поділилася Наталія Щербак, яка представляла ТОВ «Київський Пекарний Дім» (м.Бровари).
Своїми думками з присутніми щодо актуальних питань та перспектив розвитку галузі , популяризації здорового харчування поділився Борис Шестопалов, співвласник HD-GROUP, CEO.
Олена Жукова, представник Всеукраїнської асоціації пекарів, зупинилася на важливих для виробничих підприємств питаннях енергоефективності.
В ході обговорення висловлена ідея створення регіонального кластеру функціональної їжі, так як для цього є всі передумови: велика концентрація підприємств-виробників харчових продуктів, інноваційні технології науковців, велика кількість патентів у цій сфері, потенціал до розвитку, наявність великого ринку збуту продукції - міста Києва, а також існуючі тренди щодо здорового і збалансованого харчування у нашій країні та світі. Тож звертаємось до усіх зацікавлених суб’єктів регіонального розвитку висловити свої міркування щодо цієї пропозиції та розвитку харчової галузі Київщини в цілому на електронну адресу: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
Чому саме кластери вважаються такими перспективними і їх всюди підтримують? Не секрет, що сьогодні навіть дуже простий продукт є результатом взаємодії багатьох бізнесів. Як кажуть експерти, співпраця та конкуренція водночас – на такому принципі базуються стратегії бізнесів, регіонів та країн в цілому. А кластер – це сконцентровані за географічною ознакою групи взаємопов’язаних компаній, що, конкурують, співпрацюючи. Сьогодні багато країни розглядають свою конкурентоспроможність через призму кластерів, а не галузей. «Якщо хочеш йти швидко — йди один, якщо хочеш йти довго — йдіть разом». Давайте будемо йти разом!


Джерело: https://www.facebook.com/ekon.koda/posts/2313553178776938