ІПДО НУХТ

Навчальна лабораторія сировини та харчових продуктів


Свідоцтво про атестацію центру лабораторних досліджень          свідоцтво про атестацію

  Свідоцтво про  атестацію
  від 23 березня 2011 р. № А11-071      від 24 березня 2014 р. № А14-047
 Лабораторія двічі проходила атестацію і двічі була атестована Українським Державним Центром стандартизації та сертифікації "УКРАГРОСТАНДАРТСЕРТИФІКАЦІЯ" Міністерства АП України і може виконувати в повному обсязі всі види навчальних лабораторних робіт.

 
  Галузь атестації поширюється на овочі відкритого та захищеного ґрунту; фрукти та баштанні культури; продукти переробки плодів та овочів;
  м'ясо й продукти його переробки; молоко й продукти його переробки; хліб, булочні та здобні хлібобулочні вироби; кондитерські борошняні
  вироби; борошно пшеничне хлібопекарське; цукор; воду питну; тару й упаковку (лакована консервна, полістирольна, поліетиленова та
  поліпропіленова, полікарбонатна, поліамідна); повітря робочої зони.

  Будь ласка, звертайтеся за тел./факс: (044) 449-96-10.  E-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду

Онищук Ніна Іванівна, керівник Центру лабораторних досліджень                Пахомова Ліна Миколаївна, провідний інженер          Малюжко Олена Володимирівна
Онищук Ніна Іванівна
,                          Пахомова Ліна МиколаївнаМалюжко Олена Володимирівна
керівник Центру лабораторних              провідний інженер                     провідний інженер
досліджень сировини і харчових продуктів

Полуцька Броніслава Михайлівна, інженер                       Кротюк Надія - досвідчений працівник лабораторії                                         
Полуцька Броніслава Михайлівна
,    Кротюк Надія Георгіївна,
інженер                                                     інженер


Доцент Кисельова О.О. Дослідження харчових продуктів. Технохімічний контроль          Дослідження сировини та харчових продуктів. Центр лабораторних досліджень         Доценти Бовкун А.О. та Колеснікова С.С. проводять заняття з інженерами-хіміками молочної промисловості
Доцент Кисельова О.О. Дослідження харчових                        Дослідження сировини та харчових                     Доценти Бовкун А.О. та Колеснікова С.С.
продуктів. Технохімічний контроль                                                продуктів. Центр лабораторних досліджень     проводять заняття з інженерами-хіміками
                                                                                                                                                                                                        молочної промисловості

Галузь атестації
Центру лабораторних досліджень сировини та харчових продуктів
ІНСТИТУТУ ПІСЛЯДИПЛОМНОЇ ОСВІТИ НАЦІОНАЛЬНОГО УНІВЕРСИТЕТУ ХАРЧОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ
у сфері та/або поза сферою поширення державного метрологічного нагляду

Назва величин, що вимірюютьсяНазва та опис
об'єктів вимірювань
Діапазон вимірюваньПохибка вимірювань
Маса продукції для визначення показників та об'єм Для всіх об'єктів вимірювання Маса – 20г – 10 кг
Об'єм 0 –2000 см3
А = ± (0,02 г –5 г) А
= ± (1 см3–10см3)
Вміст нітратів Овочі відкритого та захищеного ґрунту, фрукти та баштанні культури 5– 3500 мг/кг ДРПВ не більше 15%
Масова частка бензойної кислоти
Межі визначення 5-10-3 % ДРПВ не більше 11 %
Масова частка сорбінової кислоти Продукти переробки плодів та овочів 100-2000 мг/кг ДРПВ не більше 5 %
Масова концентрація міді М'ясо та продукти його переробки ±   ≥5 мкг ДРПВ не більше 20 %
Масова частка білка 0-15 % не більше 0,1%
Масова частка вологи 0-100% не більше 0,1%
Масова концентрація міді ≥ 5 мкг ДРПВ не більше 20 %
Вміст нітратів ≥ 0,5 мг/дм3 δ = ±17%
Масова частка жиру 0–40 % Δ = 0,3 % (Р = 0,90)
Кислотність Молоко та продукти його переробки 15–21°Т 0,5 °Т
Масова частка білка 2–5 од. ДРПВ ≤ 0,1%
Масова частка сухих речовин Не нормується ДРПВ ≤ 0,1 г
Масова частка сухих речовин Не нормується ДРПВ ≤ 0,1 г
Водневий показник (рН) Вода питна -1–14рН Δ = 0,2 рН
Масова концентрація загального заліза 0,05 – 2,00 мг/дм3 ДРПВ не більше 25 % Δ ±0,01–
Загальна жорсткість >2,0 ммоль/дм3 ДРПВ не більше 2 %
Масова концентрація марганцю > 10мкг/дм3 ДРПВ не більше 15%
Масова концентрація міді 0,1 – 1,2мг/дм3 ДРПВ не більше 5 %
Масова концентрація полі фосфатів > 0,01 мг/дм3
>0,07 мг/дм3
ДРПВ не більше 0,01 мг/дм3 ДРПВ не більше
Вміст сульфатів > 2,0 мг/дм3
25-300 мг/дм3
> 300 мг/дм3
ДРПВ 3,0 –5,0 мг/дм3
ДРПВ 5 – 10 мг/дм3
ДРПВ ≤ 3 %
Сухий залишок 50 - 500 мг/дм3
>500 мг/дм3
ДРПВ 10 мг/дм3
Вміст залишкового активного хлору > 0,3 мг/дм3 Не регламентується
Вміст хлоридів 5 – 400 мг/дм3 σr = 0,213 мг/дм
Вміст залишкового зв'язаного хлору 0,3 мг/ дм3 Не регламентується
Вміст алюмінію 0,15-0,1 мг/дм3 δ = 25
Масова концентрація аміаку та іонів амонію сумарно ≥ 0,05 мг/дм NH4+ А = ± 5 %
ДРПВ не більше 10%
Масова концентрація діоксиду хлору ≥ 0,0004 ммоль/дм3 δ = ± 5 %
Масова концентрація кремнію 40 – 1500мкг/дм3 ДРПВ від 14 до 76 %
Вміст нітратів ≥ 0,1 мг/дм3N03 ДРПВ не більше 0,1 мг/дм3
Вміст нітритів ≥ 0,003 мг/дм3N03 δ = ± 5 %
Вологість м'якушки Хліб, булочні та здобні хлібобулочні вироби 5 –70 % ДРПВ ≤ 1,0%
Кислотність м'якушки 1,0 – 15,0 град. ДРПВ ≤ 0,5 град.
Масова частка цукру в перерахунку на суху речовину 1–60% ДРПВ ≤ 0,5 %
Масова частка жиру в перерахунку на суху речовину 1–30 % ДРПВ ≤0,5 %
Масова частка вологиу Кондитерські борошняні вироби 2,0 – 60,0% ДРПВ ≤ 0,3 %
Лужність 0,5 – 3,0 град ДРПВ ≤ 0,5 град
Масова частка загального цукру (за сахарозою ) в перерахунку на суху речовину 1– 70 % ДРПВ ≤ 0,3 %
Масова частка жиру в перерахунку на суху речовину 1,5 –100,0% ДРПВ ≤ 0,5 %
Мезофільні, аеробні та факультативно-анаеробні мікроорганізми, КУО в 1 г, не більше, ніж КЕКСИ: 1,5 –100,0% ДРПВ ≤ 0,5 %
без начинки 5x102 Не нормується
з фруктово-ягідною начинкою 5x103 Не нормується
начинка на основі рослинних жирів 5x104 Не нормується
Вологість Борошно пшеничне хлібопекарське 9,0 – 20,0 % ДРПВ ≤ 0,2 %
Кислотність Діап. не реглам ДРПВ ≤ 0,2 %
Якість клейковини 0 – 120 у.о Похибка приладу ± 5 у.о
Масова частка крохмалю 1– 140 мг/кг Δ = ±15%
Визначення гранулометричного складу 1 – 100% ДРПВ<1% span="">
Визначення пластівців у розчинах білого цукру 0–4 балів Похибка не нормується
Концентрація загального і розчиненого органічного вуглецю Вода питна 0,3 -1000 мг/дм3 ДРПВ не більше 13,9 мг/дм3
Концентрація фенолу Тара и упаковка (лакована консервна, полістирольна, поліетиленова та поліпропіленова, полікарбонатна, поліамідна)
≥ 0,001 мг/дм3 не регламентується
Концентрація стиролу ≥ 0,01 мг/дм3 δ = ±20%
Концентрація формальдегіду ≥0,1 мг/дм3 δ = ±20%
Концентрація дифенілолпропану ≥ 0,001 мг/дм3 не регламентується
Концентрація гексаметилендіаміну ≥ 0,05мг/дм3 не регламентується
Концентрація Е-капролактаму ≥ 0,001 мг/дм3 не регламентується
Пил рослинного та тваринного походження Повітря робочої зони ≥ 2,0 мг/м3 0,5 - 50мг/м3
δ = ±25%
Концентрація аміаку ≥ 10 мг/м3 δ = ±20
Концентрація формальдегіду ≥ 0,3 мг/м3 δ = ±20 %
Концентрація стиролу ≥ 0,001 мг/дм3 δ = ±20 %

Примітка: Центр лабораторних досліджень має умови для визначення показників об'єктів, які не потребують вимірювань (органолептичні показники, консистенція, феродомішки тощо, в тому числі і для учбових цілей), але передбачені нормативними документами та занесені до паспорту Центру.
Умовні позначення:
Δ – границі абсолютної похибки;
                                      δ – границі відносної похибки;
                                     ДРПВ – Допустима розбіжність результатів паралельних визначень.

Центр проводить навчальну роботу з післядипломної освіти спеціалістів харчової й переробної промисловості
(лабораторні роботи, методи дослідження).

Лабораторні роботи входять до Професійних програм підвищення кваліфікації (ПППК) спеціалістів
усіх посадових категорій та до програм окремих семінарів з актуальної тематики


п/п
Найменування лабораторної роботи Галузь Категорія слухачів
1 2 3 4
1. цукрова Головні технологи, завідувачі лабораторій, змінні технологи, хіміки-аналітики
2. Визначення кислотності клітинного та дифузійного соків цукрова Головні технологи, змінні технологи, хіміки-аналітики
3. Визначення нітритів в цукрі цукрова Головні технологи, завідувачі лабораторій, змінні технологи, хіміки-аналітики
4. Визначення нітритів у дифузійному соку цукрова Головні технологи, змінні технологи, хіміки-аналітики
5. Оцінка якості цукру в балах цукрова Головні технологи, завідувачі лабораторій, змінні технологи, хіміки-аналітики
6. Визначення вмісту золи в цукрі цукрова Головні технологи, змінні технологи, хіміки-аналітики
7. Визначення пластівців у розчинах цукру цукрова Головні технологи, хіміки-аналітики
8. Визначення гранулометричного складу цукру цукрова Головні технологи, змінні технологи, хіміки-аналітики
9. Визначення вмісту сторонніх домішок у готовій продукції цукрова Головні технологи, змінні технологи, хіміки-аналітики
10. Візуальна оцінка якості кристалічного цукру-піску цукрова Головні технологи, змінні технологи, хіміки-аналітики
11. Визначення кольоровості цукру цукрова Головні технологи, змінні технологи, хіміки-аналітики
12. Метод визначення крохмалю в цукрі цукрова Головні технологи, змінні технологи, хіміки-аналітики
13. Визначення завислих речовин об'ємним методом в транспортерно-мийних водах речовин цукрова Головні технологи, змінні технологи, екологи
14. Визначення аміаку NH3 в конденсатах вторинної пари цукрова Головні технологи, змінні технологи
15. Визначення сірководню та розчинних сульфідів у воді цукрова Хіміки-аналітики, екологи
16. Визначення загального заліза у воді цукрова Хіміки-аналітики
17. Визначення загальної жорсткості води цукрова Хіміки-аналітики
18. Експрес метод перевірки на утворення пластівців у підкислених розчинах білого цукру цукрова Хіміки-аналітики
19. Визначення альфа-амінного азоту в цукрових буряках цукрова Головні технологи, хіміки-аналітики, змінні технологи
20. Визначення молочної кислоти в сатураційних соках цукрова Змінні технологи, хіміки-аналітики
21. Оцінка технологічної якості цукрових буряків цукрова Головні технологи, хіміки-аналітики, завідувачі сировинних лабораторій
22. Визначення кольоровості і каламутності напівпродуктів цукрова Головні технологи, хіміки-аналітики, змінні технологи
23. Метод визначення густини вапняного молока цукрова Головні технологи, хіміки-аналітики
24. Визначення жорсткості води комплексометричним методом цукрова Хіміки-аналітики, хімі

Лабораторні роботи хлібопекарської та кондитерської галузей


п/п
Назва лабораторної роботи Галузь Категорія слухачів
1 2 3 4
1. Визначення масової частки жиру - рефрактометричним методом; - бутирометричним методом Кондитерська, хлібопекарська Завідувачі лабораторій, інженери-технологи, змінні хіміки
2. Визначення масової частки цукру
- поляриметричним методом;
- фотоелектроколориметричним методом
кондитерська, хлібопекарська Завідувачі лабораторій, інженери-технологи, змінні хіміки
3. Визначення масової частки етанолу фотоелектроколориметричним методом кондитерська, хлібопекарська Завідувачі лабораторій, інженери-технологи, змінні хіміки
4. Визначення масової частки цукру прискореним методом гарячого титрування хлібопекарська Завідувачі лабораторій, інженери-технологи, змінні хіміки
5. Визначення масової частки редукувальних речовин і загального цукру:
- йодометричним методом;
- фотоелектроколометричним методом
- перманганатним методом;
- фериціанідним методом
кондитерська Завідувачі лабораторій, інженери-технологи, змінні хіміки
6. Визначення масової частки глюкози в присутності фруктози йодометричним методом кондитерська Завідувачі лабораторій, інженери-технологи, змінні хіміки
7. Визначення масової частки сорбіту поляриметричним методом в діабетичних кондитерських виробах кондитерська, хлібопекарська Завідувачі лабораторій, інженери-технологи, змінні хіміки
8. Визначення сірчистої кислоти в сировині і в кондитерських виробах прискореним методом кондитерська Завідувачі лабораторій, інженери-технологи, змінні хіміки
9. Визначення здатності пшеничного борошна до потемніння хлібопекарська, макаронна Завідувачі лабораторій, інженери-технологи, змінні хіміки
10. Визначення масової частки і якості клейковини в борошні хлібопекарська, макаронна Завідувачі лабораторій, інженери-технологи, змінні хіміки
11. Седиментаційний метод визначення сили борошна хлібопекарська Завідувачі лабораторій, інженери-технологи, змінні хіміки
12. Визначення хлібопекарних властивостей борошна за розпливанням кульки тіста хлібопекарська Завідувачі лабораторій, інженери-технологи, змінні хіміки
13. Визначення водопоглинальної здатності борошна хлібопекарська, кондитерська, макаронна Завідувачі лабораторій, інженери-технологи, змінні хіміки
14. Визначення автолітичної активності житнього борошна рефрактометричним методом хлібопекарська Завідувачі лабораторій, інженери-технологи, змінні хіміки
15. Визначення хлібопекарних властивостей борошна за пробним випіканням хлібопекарська Завідувачі лабораторій, інженери-технологи, змінні хіміки
16. Визначення кислотності дріжджів потенціометричним методом хлібопекарська Завідувачі лабораторій, інженери-технологи, змінні хіміки
17. Визначення мальтазної активності дріжджів хлібопекарська Завідувачі лабораторій, інженери-технологи, змінні хіміки
18. Визначення кольоровості цукру фотоелектроколориметричним методом кондитерська, хлібопекарська Завідувачі лабораторій, інженери-технологи, змінні хіміки
19. Визначення активної кислотності в хлібобулочних напівфабрикатах потенціометричним методом хлібопекарська Завідувачі лабораторій, інженери-технологи, змінні хіміки
20. Визначення кислотності потенціометричним методом хлібопекарська Завідувачі лабораторій, інженери-технологи, змінні хіміки
21. Контроль якості макаронних виробів макаронна Завідувачі лабораторій, інженери-технологи, змінні хіміки
22. Визначення нюхальних властивостей дегустаторів – порогу чутливості хлібопекарська, кондитерська, макаронна Спеціалісти дегустаційних комісій по оцінці якості харчових продуктів
23. Визначення смакових властивостей дегустаторів хлібопекарська, кондитерська, макаронна Спеціалісти дегустаційних комісій по оцінці якості харчових продуктів
24. Визначення вмісту сорбінової кислоти в напівфабрикатах кондитерська, хлібопекарська Завідувачі лабораторій, інженери-технологи, змінні хіміки

Визначення токсичних елементів у зерні пшениці:


п/п
Назва лабораторної роботи Галузь Категорія слухачів
1 2 3 4
1. Визначення вмісту свинцю. ГОСТ 26932, ГОСТ 30538. зерно, зерно-переробна Держ. iнспек, зав. лаб., інженери-технологи
2. Визначення вмісту кадмію. ГОСТ 26933, ГОСТ 30538. зерно, зерно-переробна Держ. iнспек, зав. лаб., інженери-технологи
3. Визначення вмісту арсену. ГОСТ 26930, ГОСТ 30538. зерно, зерно-переробна Держ. iнспек, зав. лаб., інженери-технологи
4. Визначення вмісту ртуті. ГОСТ 26927, ГОСТ 30538. зерно, зерно-переробна Держ. iнспек, зав. лаб., інженери-технологи
5. Визначення вмісту міді. ГОСТ 26931, ГОСТ 30538. зерно, зерно-переробна Держ. iнспек, зав. лаб., інженери-технологи
6. Визначення вмісту цинку. ГОСТ 26934, ГОСТ 30538. зерно, зерно-переробна Держ. iнспек, зав. лаб., інженери-технологи
7. Визначення мікотоксинів у зерні пшениці МР 2273, [3] зерно, зерно-переробна Держ. iнспек, зав. лаб., інженери-технологи

Безпека сировини, харчових продуктів і води


п/п
Назва лабораторної роботи Галузь Категорія слухачів
1 2 3 4
Для спеціалістів харчової й переробної промисловості. Сировина і харчові продукти
1. Підготовка проб. Мінералізація для визначення вмісту токсичних елементів. (способи сухої, мокрої та неповної мінералізації) ГОСТ 26929-94 Безпека харчових продуктів. Санітарна медицина Завідувачі лабораторій, інженери-хіміки, метрологи, лаборанти
2. Визначення миш’яку в сировині та продуктах харчування. ГОСТ 26930-86 Безпека харчових продуктів. Санітарна медицина Завідувачі лабораторій, інженери-хіміки, метрологи, лаборанти
3. Визначення бензойної кислоти в продуктах переробки плодів та овочів. ГОСТ 28467-90 Санітарна медицина Завідувачі лабораторій, інженери-хіміки, метрологи, лаборанти
4. Визначення нітратів в продуктах переробки плодів та овочів з використанням кадмієвої колонки. ГОСТ 29270-95 Плодоконсервна Завідувачі лабораторій, інженери-хіміки, метрологи, лаборанти
5. Визначення нітратів та нітритів в молочних продуктах з використанням кадмієвої колонки Молочна Завідувачі лабораторій, інженери-хіміки, метрологи, лаборанти
6. Визначення нітратів та нітритів в кормах, комбікормах, сировині та харчових продуктах шляхом діалізу Харчова, комбікормова, молочна, м’ясна Завідувачі лабораторій, інженери-хіміки, метрологи, лаборанти
Води мінеральні питні лікувальні, лікувально-столові і природні столові
7. Визначення перманганатного окислення. ГОСТ 23268-78 Харчова промисловість Завідувачі лабораторій, інженери-хіміки, метрологи, лаборанти
Для спеціалістів водопідготовки харчових і переробних галузей, водного господарства, хімводоочистки
8. Визначення аміаку та іонів амонію (сумарно). ГОСТ 4192-82 Харчова й переробна промисловість, водне господарство Завідувачі лабораторій, інженери-хіміки, метрологи, лаборанти
9. Визначення масової концентрації нітритів. ГОСТ 4192-822 Харчова й переробна промисловість, водне господарство Завідувачі лабораторій, інженери-хіміки, метрологи, лаборанти
10. Визначення вмісту нітратів. ГОСТ 18826-73 Харчова й переробна промисловість, водне господарство Завідувачі лабораторій, інженери-хіміки, метрологи, лаборанти
11. Визначення масової концентрації загального заліза. ГОСТ 4011-72 Харчова й переробна промисловість, водне господарство Завідувачі лабораторій, інженери-хіміки, метрологи, лаборанти
12. Визначення масової концентрації міді. ГОСТ 4388-72 Харчова й переробна промисловість, водне господарство Завідувачі лабораторій, інженери-хіміки, метрологи, лаборанти
13. Визначення вмісту марганцю. (Метод Б). ГОСТ 4974-72 Харчова й переробна промисловість, водне господарство Завідувачі лабораторій, інженери-хіміки, метрологи, лаборанти
14. Визначення масової концентрації алюмінію. ГОСТ 18165-89 Харчова й переробна промисловість, водне господарство Завідувачі лабораторій, інженери-хіміки, метрологи, лаборанти
15. Визначення вмісту залишкового активного хлору. ГОСТ 18190-72 Харчова й переробна промисловість, водне господарство Завідувачі лабораторій, інженери-хіміки, метрологи, лаборанти
16. Визначення смаку, запаху, кольоровості та мутності води. ГОСТ 3351-74 Харчова й переробна промисловість, водне господарство Завідувачі лабораторій, інженери-хіміки, метрологи, лаборанти
17. Визначення водневого показника рН Харчова й переробна промисловість, водне господарство Завідувачі лабораторій, інженери-хіміки, метрологи, лаборанти
18. Протоколи дослідження якості води. ГОСТ 2761-84 Харчова й переробна промисловість, водне господарство Завідувачі лабораторій, інженери-хіміки, метрологи, лаборанти
 


  • nuht-banner
  • Баннер

Ми в соціальних мережах

Меню користувача