Кафедра біотехнології ІПДО НУХТ

Баранов Володимир Іванович

Баранов Володимир Іванович

Завідувач кафедри. Доцент, к.т.н.

Тел./факс: (044) 449–21–04

Кафедру біотехнології створено у 1989 році. Кафедра спеціалізується на підвищенні кваліфікації та перепідготовці керівних працівників і спеціалістів харчової і переробної промисловості з таких питань:

  1. Сучасні технологічні процеси, раціональна експлуатація та ремонт обладнання, технохімічний та мікробіологічний контроль, екологічні проблеми спиртової, дріжджової, лікеро-горілчаної, пиво-безалкогольної галузей та виробництв солоду, концентратів і напоїв.
  2. Якість та безпека харчових продуктів
  3. Основи дегустації сировини, харчових продуктів і напоїв.
  4. Тара та упаковка для харчових продуктів
  5. Раціональна і безпечна експлуатація теплоенергетичного, теплового та електротехнічного обладнання підприємств харчової й переробної промисловості, підвищення ефективності використання паливно-енергетичних ресурсів на підприємствах АПК.
  6. Автоматизація виробничих процесів.

Кафедра є міжгалузевою, оскільки здійснює підвищення кваліфікації та перепідготовку спеціалістів 20 галузей агропромислового комплексу України. Протягом 1998–2003 рр. за профілем кафедри навчалося 23 категорії спеціалістів. Кафедра бере участь у галузевих виставках у Києві та Одесі, де проводить науково-практичні семінари.

Основні напрями роботи кафедри

І. Оновлення знань та підвищення професійної кваліфікації керівних працівників і спеціалістів галузей АПК з таких питань:

  1. Нове в техніці, технології і контролі виробництва спирту, солоду, пива, безалкогольних напоїв, мінеральних вод, квасу.
  2. Контроль за вмістом токсичних речовин у сировині та готовій продукції.
  3. Екологічні проблеми в галузях.
  4. Асортимент і нові види продукції.
  5. Інтенсифікація технологічних процесів при виробництві пива, спирту, безалкогольних напоїв.
  6. Дегустація сировини, харчових продуктів і напоїв.
  7. Організація роботи на підприємствах з підвищення ефективності використання паливно-енергетичних ресурсів.
  8. Раціональна і безпечна експлуатація теплоенергетичного обладнання.
  9. Раціональна експлуатація тепловикористовуючої апаратури.
  10. Сертифікація систем безпеки (HACCP) на підприємствах.
  11. Раціональна експлуатація, ремонт і наладка електротехнічного устаткування споживачів.
  12. Підвищення ефективності використання паливно-енергетичних ресурсів.
  13. Водопідготовка в промкотельних і ТЕЦ.
  14. Автоматизація технологічних процесів.
  15. Застосування мікроЕОМ та мікроконтролерів в АСУТП харчових виробництв.
  16. Основи мікропроцесорної техніки.

Навчання проводиться з відривом (згідно графіків навчання), без відриву і частковим відривом від роботи. Термін навчання — 3, 6, 12, 18, 24 навчальні дні.

ІІ. Перепідготовка спеціалістів, відповідальних за безпечну експлуатацію промкотельних і ТЕЦ, які не мають спеціальної теплотехнічної освіти.

Навчання здійснюється за заявками підприємств, об'єднань, організацій за рахунок бюджетних асигнувань, а також на договірних засадах.

Навчання проводиться з відривом від роботи. Термін навчання 18–24 навчальні дні. Кафедра проводить підвищення кваліфікації і цільові семінари як на базі інституту, так і на підприємствах на замовлення за угодою.

Кафедра надає консультативну допомогу.

Замовлення на виконання освітніх послуг просимо направляти на контактні адреси інституту. Консультації за телефонами: Кафедра: тел./факс: (044) 449–21–04, планово-договірний відділ: тел./факс (044) 449–68–89

Професорсько-викладацький склад кафедри біотехнології

№ п/п ПІБ Посада, вчений ступінь Основний науковий напрям діяльності
1. Баранов Володимир Іванович Завідувач кафедри ІПДО НУХТ, доцент, к.т.н. Промислова теплоенергетика. Нормування витрат паливно-енергетичних ресурсів
2. Бойко Петро Миколайович Доцент, к.т.н., академік УТА, нач. відділу технічної політики концерну «Укрспирт» Техніка і технологія спиртової та дріжджової галузей
3. Королюк Костянтин Євгенович Доцент ІПДО НУХТ, к.т.н. Ферментні препарати, промтеплоенергетика
4. Катаєва Світлана Євгенівна Професор, д.біол.н. Якість та безпека харчових продуктів. Тара та упаковка. Хімічний та мікробіологічний контроль харчових продуктів.
5. Левандовський Леонід Вікторович Професор, д.т.н., зав. кафедри біохімії та екології харчових виробництв і продуктів НУХТ Техніка і технологія, технохімічний і мікробіологічний контроль, екологія спиртової та дріжджової галузей
6. Осипенко Олексій Панасович Доцент ІПДО НУХТ, к.т.н. Техніка і технологія, технохімічний і мікробіологічний контроль, екологія спиртової, дріжджової, лікеро-горілчаної, пивобезалкогольної галузей. Брагоректифікація.
7. Попова Валентина Миколаївна Доцент ІПДО НУХТ, к.т.н. Техніка і технологія лікеро-горілчаної галузі та рецептури. Дегустація алкогольних напоїв.
8. Яницький Віктор Васильович Доцент, к.т.н. Начальник управління інвестиційної політики, якості продукції і екології Держпроду Основи харчових виробництв. Біологічно активні рослинні добавки. Продукти профілактичної дії

Історія розвитку кафедри

Дивитись історію кафедри біотехнології.

Шановні відвідувачі! Користуйтесь новою версією сайту.

Міністерство освіти і науки України
Ліцензія Міністерства освіти і науки України АБ № 298501 від 19.01.2006 р.