НОВИНИ ТА АНОНСИ

Вплив дисперсності нового типу затравки із суцільних кристалів на процес кристалізації і якість цукру

Вплив дисперсності нового типу затравки із суцільних кристалів на процес кристалізації і якість цукру

Науковці Інституту післядипломної освіти НУХТ у співавторстві: доцент Ткаченко С.В., професори Скорик К.Д., Хомічак Л.М. та ін., опублікували в  Journal of Crystal Growth, статтю по цукровій тематиці «Вплив дисперсності нового типу затравки із суцільних кристалів на процес кристалізації і якість цукру».

У статті досліджується ефективність впливу нового типу затравок із суцільних мікрокристалів з різною дисперсністю на процес кристалізації цукрози і якість цукру. Визначено дисперсність мікрокристалів кристалоутворювачів із суцільних кристалів і наведено криві їх диференційного розподілу, що показали середній розмір часток затравок «Естер К 01» 18,2 мкм і 46,4 мкм. Встановлено морфологічні ознаки часток затравок із суцільних кристалів і затравочної суспензії, яку виготовляють на цукровому заводі. Досліджено тривалість уварювання утфелю і наведено порівняльну характеристику якісних показників отриманого утфелю, міжкристального розчину та цукру, залежно від використання затравки із суцільних кристалів з різною дисперсностю мікрокристалів та у порівнянні із заводською суспензією. Отримано мікрофотознімки кристалів цукру в утфелі з фіксацією їх розміру через 5, 10, 20 хв після заведення різних затравок. Досліджено морфологію кристалів цукру у готовому утфелі. Наведено порівняння гранулометричного складу кристалів цукру отриманого на кристалоутворювачах з різною дисперсністю. На підставі результатів досліджень встановлено, що за використання затравки Естер К 01» (46,4 мкм), в сиропі з високою каламутністю, швидше утворюються відповідні кристали в загальній кількості утфелю. Також встановлено, що відбувається своєрідне блокування процесу суміжного росту кристалів з часток домішок сиропу із високою каламутністю. Це сприяє утворенню більш рівномірних, однорідних кристалів правильної форми. Представлені результати випробувань затравок із суцільних кристалів «Естер К 01» (18,2 мкм) і «Естер К 01» (46,4 мкм) в умовах цукрових заводів за способом роботи на маточному утфелі і за способом шокової кристалізації відповідно. Отримано залежності середнього лінійного розміру, кількості цукру фракції 0,65 мм, коефіцієнту нерівномірності і коефіцієнту однорідності кристалів цукру від витрат затравки із суцільних кристалів «Естер К 01» (розмір кристалів 46,4 мкм). Складено рівняння регресії в натуральній формі для процесу шокової кристалізації цукрози. Були встановлені раціональні витрати кристалоутворювача «Естер К 01» (розмір кристалів 46,4 мкм), що забезпечують ефективну кристалізацію цукрози для проведення процесу кристалізації за шоковим способом.

Вітаємо колег з черговою публікацією!