Інститут післядипломної освіти
Національного університету харчових технологій
проводить підвищення кваліфікації керівників, професіоналів та фахівців лабораторій контролю якості і безпечності сільськогосподарської продукції.
Програмою передбачено:
- теоретичний та практичний курс із сучасних технологій і вимог до якості та безпечності сировини та продукції переробки зернової продукції;
- майстер класи, презентації фірм та компаній виробників обладнання та реактивів для лабораторної діагностики;
- надання консультативних послуг.
Слухачам, які успішно закінчують курс навчання, захищають випускну роботу, видається Свідоцтво про підвищення кваліфікації або сертифікат державного зразка.
Заняття проводяться за адресою: 03190 м. Київ, вул. Естонська, 8а. У разі неможливості виїзного навчання проведення теоретичного курсу здійснюється на онлайн платформі TEAMS.
Дата та місце проведення навчання узгоджуються із замовником.
Напрямки і теми навчально-тематичних планів на лютий-травень 2024 року:
Тема І. Лабораторний контроль безпечності і якості харчових продуктів з урахуванням новітніх методів та нормативних вимог України та ЄС
Дні |
Назва розділів |
Кількість годин |
1. |
Гармонізація законодавства України з безпечності та якості харчових продуктів до вимог ЄС |
3 |
2. |
Забезпечення лабораторного контролю залишкових кількостей антибіотиків і забруднювачів при експорті та імпорті продукції рослинного та тваринного походження |
3 |
3. |
Законодавство із забезпечення валідації аналітичних методів (скринінгових та підтверджуючих) з визначення мікотоксинів, залишків ветеринарних препаратів, важких металів, пестицидів, фізико-хімічних досліджень |
5 |
4. |
Вимоги при отриманні валідаційних даних: правильності, точності, невизначеності, чутливості, селективності. Процедури контролю якості. Інтерпретація отриманих результатів. Практичні аспекти |
5 |
Тема ІІ. Правила прийняття рішення при оцінці відповідності результатів вимірювань
Дні |
Назва розділів |
Кількість годин |
1. |
Законодавство із забезпечення валідації аналітичних методів з визначення мікотоксинів, залишків ветеринарних препаратів, важких металів, пестицидів |
3 |
2. |
Вимоги до аналітичних методів з визначення антибіотиків, забруднювачів та показників якості продукції |
3 |
3. |
Визначення валідаційних характеристик: правильність, точність, чутливість, селективність, невизначеність (з наведенням прикладів розрахунків) |
6 |
4. |
Правила прийняття рішень і заяви про відповідність. Практичні аспекти оцінювання даних вимірювань. Роль невизначеності вимірювань при оцінці відповідності. |
4 |
Тема ІІІ. Офіційний контроль мікотоксинів у харчових продуктах і кормах. Вимоги до скринінгових методів досліджень
Дні |
Назва розділів |
Кількість годин |
1. |
Походження мікотоксинів. Спільне утворення мікотоксинів у продуктах харчування та кормах, їх токсичність |
2 |
2. |
Оцінка ризиків утворення мікотоксинів у продукції рослинного походження. Фактори, які сприяють їх формуванню і розмноженню на різних етапах (поле, зберігання, переробка) |
2 |
3. |
Законодавство ЕС щодо безпечності харчових продуктів та оцінки ризиків, встановлення нормативних лімітів |
2 |
4. |
Влив відбору зразків на вміст мікотоксинів. Відбір репрезентативного лабораторного зразка для здійснення офіційного контролю на вміст мікотоксинів |
2 |
5. |
Система RASSF: загальні цілі, поняття, важливість та повідомлення |
2 |
6. |
Перелік кормів і харчових продуктів нетваринного походження, що потребують посиленого офіційного контролю при в’їзді на територію України |
1 |
7. |
Загальні поняття та огляд методів швидкого скринінгу для окремих мікотоксинів або цілих класів |
2 |
8. |
Принцип методу ІФА. Вимоги до обладнання та тест-наборів. Демонстрація процедури проведення імуноферментного аналізу |
3 |
9. |
Ризики отримання помилкових результатів при проведенні досліджень на вміст мікотоксинів методом ІФА. |
1 |
10. |
Вимоги до методів визначення мікотоксинів. Законодавство із забезпечення валідації аналітичних методів з визначення мікотоксинів |
3 |
11. |
Настанови Eurachem для лабораторій з валідації методів |
3 |
12. |
Отримання валідаційних методик для скринінгових методів визначення мікотоксинів. Приклад отримання валідації методики визначення Т-2 токсину методом ІФА. |
4 |
13. |
Ефективність методів аналізу та інтерпретації результатів відповідно до Регламентів ЄС |
2 |
14. |
Контроль якості результатів досліджень при щоденному контролі вмісту мікотоксинів |
3 |
15. |
Правила прийняття рішень і заяви про відповідність. Практичні аспекти оцінювання даних вимірювань. Роль невизначеності вимірювань при оцінці відповідності. |
4
|
Тема IV. Використання високоефективної рідинної хроматографії при визначенні показників якості та безпеки харчових продуктів і кормів
Дні |
Назва розділів |
Кількість годин |
1. |
Основи рідинної хроматографії. Підбір необхідної конфігурації інструмента |
3 |
2. |
Отримання максимальної роздільної здатності методу. Оптимізація методів за допомогою вибору колонки і мобільної фази |
3 |
3. |
Причини виникнення невідповідних результатів хроматографування. Усунення несправностей роботи хроматографів |
4 |
4. |
Підготовка і очистка проб. Методи твердофазної очистки проб |
2 |
5. |
Забезпечення належної роботи рідинного хроматографа. Ефективність хроматографії |
3 |
6. |
Контроль якості хроматографування. Підготовка і контроль системи високоефективної рідинної хроматографії |
2 |
7. |
Стратегії визначення мікотоксинів за допомогою рідинної хроматографії та рідинної хроматографії на мас-спектрометрі |
4 |
8. |
Валідація методів високоефективної рідинної хроматографії при визначенні мікотоксинів у продуктах харчування |
6 |
Тема V. Методи визначення мікотоксинів. Принцип імуноферментного аналізу. Валідація скринінгових методів
Дні |
Назва розділів |
Кількість годин |
1 |
Законодавство ЕС та офіційний контроль на вміст мікотоксінів |
4 |
1.1 |
Походження мікотоксинів. Оцінка ризиків утворення мікотоксинів у продукції рослинного походження |
2 |
1.2 |
Відбір зразків для здійснення офіційного контролю на вміст мікотоксинів |
2 |
2 |
Використання Імуноферментного аналізу (ІФА) для скринінгових досліджень на вміст мікотоксинів |
5 |
2.1 |
Приинцип методу ІФА. Вимоги до обладнання та тест-наборів |
4 |
2.2 |
Ризики отримання помилкових результатів при проведенні досліджень на вміст мікотоксинів методом ІФА |
1 |
3 |
Законодавство із забезпечення валідації аналітичних методів з визначення мікотоксинів. Критерії придатності методів |
7 |
3.1 |
Настанова Eurachem «Придатність аналітичних методів для конкретного застосування. Настанова для лабораторій з валідації методів та суміжних питань» |
2 |
3.2 |
Отримання валідаційних даних відповідно до Регламенту ЄС 519/2014. Приклад отримання валідації методики визначення Т-2 токсину методом ІФА |
3 |
3.3 |
Вимоги до аналітичних методів з визначення мікотоксинів |
2 |
Вартість за освітні послуги з’ясовувати за телефонами: (044)400-52-67, (067)785-65-09 Камінська Олена Василівна; (068)205-00-71 Куянов Володимир Вікторович та електронними адресами:
Фахівці кафедри готові розглянути ваші потреби за іншими напрямами навчання з переробки та діагностики якості сільськогосподарської продукції.