Викладачі Інституту взяли участь в якості експертів-очільників дегустаційних комісій.

Викладачі Інституту взяли участь в якості експертів-очільників дегустаційних комісій.

Новини

Викладачі Інституту: доцент Попова В.М. та старший викладач кафедри хлібопекарського, кондитерського та бродильних виробництв Чехун М.Г. провели навчання «Дистиляти та напої плодові: технологія виробництва і сенсорика» для спеціалістів-крафтового виробництва дистилятів та напоїв алкогольних, а також взяли участь в якості експертів-очільників дегустаційних комісій конкурсів.

22 квітня 2021 року в Дегустаційному комплексі підприємства «Перша Закарпатська Палинчарня» (Ужгород) відбувся Міжнародний Професійно-споживчий Відкритий конкурс Джинів Ukrainian Independent spirits GIN Tasting Competition та Конкурс-рейтинг «КоронаПерегона 20/21 – Distillation Crown 20/21 – GINgle bell`s rock».

Категорійний конкурс був присвячений джинам, женеверам та ялівцевим напоям.

Учасниками конкурсу виступили юридичні особи, які виробляють та/або реалізують продовольчу продукцію, вироблену як в Україні, так і поза її межами. Конкурс відбувся у форматі відкритої дегустації. Були названі найменування зразків і відбулося їх колегіальне обговорення.

Зразки оцінювали за двома шкалами паралельно:
  • галузевою (10-бальною);
  • міжнародною шкалою, згідно з рекомендаціями Міжнародних Дегустаційних Конкурсів (100-бальною).
Всі учасники дегустації були розділені на дві комісії:
  • професійне журі на чолі з Валентиною Поповою та Віктором Феєром, до складу якого увійшли фахівці галузі та професійні дегустатори;
  • конс’юмерське/споживче журі на чолі з Мариною Чехун (куратор) і Сергієм Шевирьовим, виробниками напоїв і випускниками курсу «Дистиляти та напої плодові: технологія виробництва і сенсорика».
Номінантів теж розділили на дві секції:
  • Професійно-споживчий Відкритий Конкурс Джинів Independent GIN Tasting Competition (ліцензійний джин і імпорт);
  • «КоронаПерегона 20/21 – Distillation Crown 20/21 – GINgle bell’s rock» (виключно артзанський крафт). 
Після попереднього туру, який оцінювався виключно силами професійного журі, в супер-фінал було відібрано 39 зразків, розділених на дві групи:
  • № 1-14 – IND-астріал крафт
  • №15-39 – Artisanal/ремісничий крафт.
В якості основного параметра для визначення номінацій учасників конкурсу використовували заповнені дегустаційні карти членів професійного журі.
Нагороди призначали відповідно до набраних балів:
  • GOLD ― 9.2-10.0 і / або - 91 to 100 points
  • SILVER ― 8.0-9.1 і / або - 86 to 90 points
  • BRONZE ― 6.5-7.9 і / або - 81 to 85 points

Офіційні результати Професійно-споживчого Дегустаційного Конкурсу Distillation Crown +20/21 UKRAINIAN Independent Spirits GinTasting Competition (згідно із протоколом № 2д / 220421):

За результатами відкритого експрес-голосування «Vox populi Vox Gin» у категорії IND-астріал крафт визначені лауреати:

SUPERФІНАЛ

IND-астріал крафт (імпорт/український акциз)

№ 1 ŻUBRÓWKA Z NUTA JAŁOWCA WÓDKA (Польща) ялівцева горілка – GOLD

№ 2 BOLTON’S GIN ORIGINAL (Україна) – BRONZE

№ 3 KINGSMILL DISTILLED GIN (Естонія) – BRONZE

№ 4 JOHNSEN LONDON DRY GIN – 7.65 (10) – 78 (100)

№ 5 * CARPATHIAN GIN ПЕРША ЗАКАРПАТЬСКА ПАЛІНЧАРНЯ (Україна) – GOLD

№ 6 BOREC ORI GIN AL GIN (Угорщина) – 7.8 (10) – 80 (100)

№ 7 JUNIPERUS BOROVIČKA ORIGINAL (Словаччина) – 7.8 (10) – 80 (100)

№ 8 * PORTOFINO DRY GIN (Італія) – GOLD

№ 9 CRAFTER`S LONDON DRY GIN (Естонія) – SILVER

№ 10 GIBSON’S LONDON DRY GIN (Англія) – GOLD

№ 11 MARTIN MILLER’S ENGLAND ICELAND GIN (Англія Ісландія) – SILVER

№ 12 MARTIN MILLER’S GIN SMALL BATCH (Англія Ісландія) – GOLD

№ 13 TULCHAN SPEYSIDE GIN (Шотландія) – GOLD

№ 14 * CRAFTER`S AROMATIC FLOWER GIN (Естонія) – GOLD

Artisanal /ремісничий крафт (всі – Україна)

№ 15 ЯЛIВЦЕВА ГОРIЛОЧКА ПIДГОРОДНЯНСЬКА – BRONZE

№ 16 GIN OLD BULL GROMOFF – SILVER

№ 17 GIN UA GENERAL – GOLD

№ 18 CRAFTSAD MANDARIN – GOLD

№ 19 KROLL 13 LONDON DRY GIN – SILVER

№ 20 Дарвайка ДЖИН – BRONZE

№ 21 GIN № 5 – SILVER

№ 22 ДЖИН МIРАЖ ПОДIЛЬСКА ґуральні – SILVER

№ 23 Тротвуд NEW WESTERN DRY GIN – SILVER

№ 24 GIN CRAFT SINGLE MALT LEMBERG DISTILLERY- SILVER

№ 25 GENEVER JONGE SHINKAR & SONS – SILVER

№ 26 TATRA GIN TROPIC – SILVER

№ 27 GIN LONDON DRY ФАЙНА ґуральні – SILVER

№ 28 TATRA GIN SAPHIRE – GOLD

№ 29 GIN_SAD CRAFTSAD – SILVER

№ 30 TREASURE ISLAND GIN ТМ DOLIUM VENANDI – SILVER

№ 31 ДЖИН ПРАВДА – SILVER

№ 32 GIN BLUE GENERAL – SILVER

№ 33 KROLL 13 YELLW GIN – SILVER

№ 34 TRANSCARPATIAN GIN KILENC BROTHERS – BRONZE

№ 35 GIN BARREL AGED ФАЙНА ґуральня – GOLD

№ 36 GIN LONDON PINK ФАЙНА ґуральня – GOLD

№ 37 SPIRIT DRINK BOOGEYMAN – BRONZE

№ 38 KROLL 13 SLOE GIN – GOLD

№ 39 терновий ЛIКЕРНІЙ ДЖИН настоянки ПIДГОРОДНЯНСЬКА – GOLD

ФІНАЛІСТИ

KONIFERUM BOROVIČKA ORIGINALNA CHUT

GIBSON’S PINK GIN

KINGSMILL PINK GIN

ZUBROWKA ROSÉ WÓDKA

ZIPSER BOROVIČKA

ZUBROWKA ZŁOTA WÓDKA

BOLTON’S GIN PINK

ZUBROWKA BIALA Z NUTA MIETY

SPIŠSKÁ BOROVIČKA

KALUMBA WHITE GIN

Як відбувалась дегустація

Дегустаційна оцінка за органолептичними показниками проводилась за оціночним принципом, а не змагальним. Порядок проведення дегустації зафіксовано у Протоколі. Протокол дегустації вів Секретар конкурсу.
Перед початком дегустації було оформлено Протокол прийнятих на дегустацію зразків, за підписами Голови та членів дегустаційної комісії.
Члени комісій проводили органолептичну оцінку якості продукції в кожній категорії відповідно до вимог нормативної документації за бальною системою.
Підставою для визначення номінації лауреата є кількість набраних зразком балів на підставі підрахунку результатів, відображених у дегустаційних листах:
  • окремо Професійного Журі,
  • окремо конс’юмерсько/споживчого Журі. 
У зв'язку з тим, що формат передбачає 10- та 100-бальну оцінку, а також два рівні кваліфікації Журі, то електронний підрахунок в рамках уніфікованої програми не був можливий.
Результати дегустації визначаються експертними оцінками зразків за середнім балом ― середньоарифметичним числом балів членів комісії.
За результатами оцінки зразків кожен член комісії заповнив і підписав дегустаційні листи. На підставі дегустаційних листів формується протокол. Протокол з результатами дегустації затверджується Головою дегустаційної комісії та членами наглядової ради. Спірні питання за результатами дегустації вирішує тільки дегустаційна комісія.
Переможці отримують: нагороди та дипломи, у яких вказано перелік продукції, якій присуджено нагороди.

Під час проведення дегустації діяли наступні правила
 
Члени дегустаційної комісії не можуть вголос чи будь-яким іншим способом обмінюватись думками, ствердженнями, оцінками щодо характеристик того чи іншого продукту.
Дозволяється наводити інформаційні довідки щодо загальної характеристики категорій продуктів харчування, нормативів.
Надрукувати