СКЛАД КАФЕДРИ
Завідувач кафедри охорони праці,
кандидат технічних наук, доцент
E-mail: v_shishkov@ukr.net
Телефон: (044) 400-71-72

Посада: завідувач кафедри охорони праці
Вчене звання: доцент
Науковий ступінь: кандидат технічних наук
Контакти:
E-mail: v_shishkov@ukr.net
Тел./факс: (044) 400-71-72
Стаж наукової роботи – з 1969 року
Стаж науково-педагогічної роботи – з 1969 року по теп. час
Дійсний член (академік) Міжнародної академії безпеки життєдіяльності
Наукові інтереси: широкий комплекс питань та інновацій у сфері охорони праці, промислової, пожежної, техногенної безпеки, безпеки життєдіяльності, екологічної безпеки.
Відзнаки: грамота Державного департаменту продовольства Мінагрополітики (2004), грамота ректора НУХТ.
Шишков В.З. має 115 наукових публікацій, 3 авторських свідоцтва.
Основні наукові публікації:
- Шишков В.З., Нирко Я.В. Охорона праці в цукровій галузі. Мат. Міжнар. наук.-техн. конференції цукровиків України. Київ, 2012. С. 155–159.
- Шишков В.З., Нирко Я.В., Шишков А.В. Стан охорони праці і заходи щодо його поліпшення. Інформ. бюл. «Вісник цукровиків України». Київ, 2013. № 5 (84, травень). С. 19–20.
- Шишков В.З., Нирко Я.В., Шишков А.В. Основні рекомендовані пункти роботодавцям щодо вимог безпеки при виконанні робіт на висоті. Інформ. бюл. «Вісник цукровиків України». Київ, 2013. № 6 (85, черв.). С. 18–20.
- Шишков В.З., Нирко Я.В., Шишков А.В. Робота керівників підприємства щодо організації охорони праці та пожежної безпеки на підприємствах. Інформ. бюл. «Вісник цукровиків України». Київ, 2013. № 10 (89, жовт.). С. 36–39.
- Шишков В.З., Нирко Я.В., Шишков А.В. Охорона праці в цукровій галузі. Інформ. бюл. «Вісник цукровиків України». Київ, 2013. № 10 (94). С. 29–30.
- Шишков В.З., Нирко Я.В., Шишков А.В. Робота керівників підприємства щодо організації охорони праці та пожежної безпеки на підприємствах. Інформ. бюл. «Вісник цукровиків України». Київ, 2013. № 11 (90, листоп.). С. 49–50.
- Нирко Я.В., Шишков В.З., Шишков А.В. Шляхи зниження ризиків травмування працівників в умовах сезонної роботи цукрових заводів. Мат. Міжнар. наук.-техн. конф. цукровиків України. Київ, 2014. С. 186–191.
- Шишков В.З., Нирко Я.В., Шишков А.В. Охорона праці в цукровій галузі. Цукор України. Київ, 2015. № 6/7 (114/115). С. 37–40.
- Шишков В.З., Нирко Я.В., Шишков А.В. Шляхи зниження ризиків травмування працівників в умовах сезонної роботи цукрових заводів. Мат. Міжнар. наук.-техн. конф. цукровиків України. Київ, 2015. С. 132–136.
- Шишков В.З., Нирко Я.В., Шишков А.В. Охорона праці в цукровій галузі та вимоги до роботодавців стосовно забезпечення безпечного виконання робіт. Цукор України, 2016. № 3 (123). С. 38–42.
- Шишков В.З., Нирко Я.В., Катаєва С.Є., Шишков А.В. Деякі питання безпеки харчових продуктів та забезпечення гігієнічних та безпечних умов праці на підприємствах. Продовольчі ресурси: проблеми і перспективи : Зб. наук. праць за мат. IV Міжнар. наук-практ. конф. Інституту продовольчих ресурсів НААНУ (30 жовт. 2016 р.). Київ, 2016. С. 30–33.
- Шишков В.З., Нирко Я.В., Катаєва С.Є., Шишков А.В. Экологическая безопасность на предприятиях. Food Technologies & Equipment «Пищевые технологии и оборудование». Київ, 2017. № 3 (79). С. 24–25.
- Шишков В.З., Нирко Я.В., Катаєва С.Є., Шишков А.В. Деякі питання безпечності та якості харчових продуктів. Food Technologies & Equipment «Пищевые технологии и оборудование». Київ, 2017. № 6 (82). С. 2–3.
- Шишков В.З., Нирко Я.В., Шишков А.В. Витрати підприємства на охорону праці для зниження ризиків життя та здоров'я працюючих. Перспективи розвитку цукрової промисловості України : зб. мат. конф. (Київ, НУХТ, бер. 2018 р.). Київ, 2018. 139 c. С. 42–45.
- Шишков В.З., Нирко Я.В., Шишков А.В. Безпека праці та зниження ризиків при виконанні ремонтних робіт на цукрових заводах. Перспективи розвитку цукрової промисловості України : зб. мат. конф. (Київ, НУХТ, бер. 2018 р.). Київ, 2018. 139 c. С. 46–51.
- Шишков В.З., Нирко Я.В., Шишков А.В. Організація роботи з охорони праці на підприємстві. Перспективи розвитку цукрової промисловості України : зб. мат. конф. (Київ, НУХТ, бер. 2018 р.). Київ, 2018. 139 c. С. 125–138.
- Шишков В.З., Нирко Я.В., Шишков А.В. Політика організації у сфері охорони праці підприємства. Цукор України. Київ, 2018. № 3 (145). С. 22–27.
Старший викладач кафедри охорони праці
E-mail: ipdo_op@ukr.net
Телефон: (044) 400-71-72

Посада: старший викладач кафедри охорони праці
Контакти:
E-mail: ipdo_op@ukr.net
Тел./факс:(044) 400-71-72
Стаж науково-педагогічної роботи – з 2011 року по теперішній час
Наукові інтереси: широкий комплекс питань та інновацій у сфері охорони праці, промислової, пожежної, техногенної безпеки, безпеки життєдіяльності, екологічної безпеки та безпеки дорожнього руху.
Член комісії з перевірки знань з питань охорони праці та пожежної безпеки Національної асоціації цукровиків України «Укрцукор».
Голова комісії з перевірки знань з питань охорони праці та пожежної безпеки з 1998 по 2008 роки НАЦУ «Укрцукор».
Радник з питань охорони праці, пожежної безпеки, безпеки дорожнього руху Національної асоціації цукровиків України «Укрцукор» (на громадських засадах) з 01.10.2008 р. по теперішній час.
Відзнаки:
- Медалі Міністерства внутрішніх справ СРСР:
- «За безупречную службу» ІІІ степени (03.10.1980 р.);
- «За безупречную службу» ІІ степени (05.10.1984 р.). - Медаль «В пам'ять 1500-річчя Києва» (1982).
- Медаль «Ветеран праці» від 19.11.2008 р.
- Трудова відзнака «Знак пошани» (ріш. колегії Міністерства аграрної політики України від 30.05.2008 р.).
- Почесні дипломи та грамоти.
- Шишков В.З., Нирко Я.В. Охорона праці в цукровій галузі. Мат. Міжнар. наук.-техн. конференції цукровиків України. Київ, 2012. С. 155–159.
- Шишков В.З., Нирко Я.В., Шишков А.В. Стан охорони праці і заходи щодо його поліпшення. Інформ. бюл. «Вісник цукровиків України». Київ, 2013. - № 5 (84, травень). С. 19–20.
- Шишков В.З., Нирко Я.В., Шишков А.В. Основні рекомендовані пункти роботодавцям щодо вимог безпеки при виконанні робіт на висоті. Інформ. бюл. «Вісник цукровиків України». Київ, 2013. № 6 (85, черв.). С.18–20.
- Шишков В.З., Нирко Я.В., Шишков А.В. Робота керівників підприємства щодо організації охорони праці та пожежної безпеки на підприємствах. Інформ. бюл. «Вісник цукровиків України». Київ, 2013. № 10 (89, жовт.). С.36–39.
- Шишков В.З., Нирко Я.В., Шишков А.В. Охорона праці в цукровій галузі. Інформ. бюл. «Вісник цукровиків України». Київ, 2013. № 10 (94). С. 29–30.
- Шишков В.З., Нирко Я.В., Шишков А.В. Робота керівників підприємства щодо організації охорони праці та пожежної безпеки на підприємствах. Інформ. бюл. «Вісник цукровиків України». Київ, 2013. № 11 (90, листоп.). С.49–50.
- Нирко Я.В., Шишков В.З., Шишков А.В. Шляхи зниження ризиків травмування працівників в умовах сезонної роботи цукрових заводів. Мат. Міжнар. наук.-техн. конф. цукровиків України. Київ, 2014. С. 186–191.
- Шишков В.З., Нирко Я.В., Шишков А.В. Охорона праці в цукровій галузі. Цукор України. Київ, 2015. № 6/7 (114/115). С. 37–40.
- Шишков В.З., Нирко Я.В., Шишков А.В. Шляхи зниження ризиків травмування працівників в умовах сезонної роботи цукрових заводів. Мат. Міжнар. наук.-техн. конф. цукровиків України. Київ, 2015. С. 132–136.
- Шишков В.З., Нирко Я.В., Шишков А.В. Охорона праці в цукровій галузі та вимоги до роботодавців стосовно забезпечення безпечного виконання робіт. Цукор України, 2016. № 3 (123). С. 38–42.
- Шишков В.З., Нирко Я.В., Катаєва С.Є., Шишков А.В. Деякі питання безпеки харчових продуктів та забезпечення гігієнічних та безпечних умов праці на підприємствах. Продовольчі ресурси: проблеми і перспективи : Зб. наук. праць за мат. IV Міжнар. наук-практ. конф. Інституту продовольчих ресурсів НААНУ (30 жовт. 2016 р.). Київ, 2016. С. 30–33.
- Шишков В.З., Нирко Я.В., Катаєва С.Є., Шишков А.В. Экологическая безопасность на предприятиях. Food Technologies & Equipment «Пищевые технологии и оборудование». Київ, 2017. № 3 (79). С. 24–25.
- Шишков В.З., Нирко Я.В., Катаєва С.Є., Шишков А.В. Деякі питання безпечності та якості харчових продуктів. Food Technologies & Equipment «Пищевые технологии и оборудование». Київ, 2017. № 6 (82). С. 2–3.
- Шишков В.З., Нирко Я.В., Шишков А.В. Витрати підприємства на охорону праці для зниження ризиків життя та здоров'я працюючих. Перспективи розвитку цукрової промисловості України : зб. мат. конф. (Київ, НУХТ, бер. 2018 р.). Київ, 2018. 139 c. С. 42–45.
- Шишков В.З., Нирко Я.В., Шишков А.В. Безпека праці та зниження ризиків при виконанні ремонтних робіт на цукрових заводах. Перспективи розвитку цукрової промисловості України : зб. мат. конф. (Київ, НУХТ, бер. 2018 р.). Київ, 2018. 139 c. С. 46–51.
- Шишков В.З., Нирко Я.В., Шишков А.В. Організація роботи з охорони праці на підприємстві. Перспективи розвитку цукрової промисловості України : зб. мат. конф. (Київ, НУХТ, бер. 2018 р.). Київ, 2018. 139 c. С. 125–138.
- Шишков В.З., Нирко Я.В., Шишков А.В. Політика організації у сфері охорони праці підприємства. Цукор України. Київ, 2018. № 3 (145). С. 22–27.

ШИШКОВ АНДРІЙ ВАЛЕРІЙОВИЧ
Посада:старший викладач кафедри охорони праці
Контакти:
E-mail: ipdo_op@ukr.net
Тел./факс: (044) 400-71-72
Стаж науково-педагогічної роботи – з 1998 року по теперішній час
Контакти:
E-mail: ipdo_op@ukr.net
Тел./факс: (044) 400-71-72
Стаж науково-педагогічної роботи – з 1998 року по теперішній час
Наукові інтереси: комплекс питань та інновацій у сфері охорони праці, промислової, пожежної, техногенної безпеки, безпеки життєдіяльності, екологічної безпеки та безпеки дорожнього руху.
Відзнаки: кращий викладач ІПДО за результатами конкурсу 2018 року.
Основні наукові публікації:
- Шишков В.З., Нирко Я.В., Шишков А.В. Стан охорони праці і заходи щодо його поліпшення. Інформ. бюл. «Вісник цукровиків України». Київ, 2013. № 5 (84, травень 2013). С. 19–20.
- Шишков В.З., Нирко Я.В., Шишков А.В. Основні рекомендовані пункти роботодавцям щодо вимог безпеки при виконанні робіт на висоті. Інформ. бюл. «Вісник цукровиків України». Київ, 2013. № 6 (85, черв.). С. 18–20.
- Шишков В.З., Нирко Я.В., Шишков А.В. Робота керівників підприємства щодо організації охорони праці та пожежної безпеки на підприємствах. Інформ. бюл. «Вісник цукровиків України». Київ, 2013. № 10 (89, жовт.). С. 36–39.
- Шишков В.З., Нирко Я.В., Шишков А.В. Охорона праці в цукровій галузі. Інформ. бюл. «Вісник цукровиків України». Київ, 2013. № 10 (94). С. 29–30.
- Шишков В.З., Нирко Я.В., Шишков А.В. Робота керівників підприємства щодо організації охорони праці та пожежної безпеки на підприємствах. Інформ. бюл. «Вісник цукровиків України». Київ, 2013. № 11 (90, листоп.). С.49–50.
- Нирко Я.В., Шишков В.З., Шишков А.В. Шляхи зниження ризиків травмування працівників в умовах сезонної роботи цукрових заводів. Мат. Міжнар. наук.-техн. конф. цукровиків України. Київ, 2014. С. 186–191.
- Шишков В.З., Нирко Я.В., Шишков А.В. Охорона праці в цукровій галузі. Цукор України. Київ, 2015. № 6/7 (114/115). С. 37–40.
- Шишков В.З., Нирко Я.В., Шишков А.В. Шляхи зниження ризиків травмування працівників в умовах сезонної роботи цукрових заводів. Мат. Міжнар. наук.-техн. конф. цукровиків України. Київ, 2015. С. 132–136.
- Шишков В.З., Нирко Я.В., Шишков А.В. Охорона праці в цукровій галузі та вимоги до роботодавців стосовно забезпечення безпечного виконання робіт. Цукор України, 2016. № 3 (123). С. 38–42.
- Шишков В.З., Нирко Я.В., Катаєва С.Є., Шишков А.В. Деякі питання безпеки харчових продуктів та забезпечення гігієнічних та безпечних умов праці на підприємствах. Продовольчі ресурси: проблеми і перспективи : Зб. наук. праць за мат. IV Міжнар. наук.-практ. конф. Інституту продовольчих ресурсів НААНУ (30 жовт. 2016 р.). Київ, 2016. С. 30–33.
- Шишков В.З., Нирко Я.В., Катаєва С.Є., Шишков А.В. Экологическая безопасность на предприятиях. Food Technologies & Equipment «Пищевые технологии и оборудование». Київ, 2017. № 3 (79). С. 24–25.
- Шишков В.З., Нирко Я.В., Катаєва С.Є., Шишков А.В. Деякі питання безпечності та якості харчових продуктів. Food Technologies & Equipment «Пищевые технологии и оборудование». Київ, 2017. № 6 (82). С. 2–3.
- Шишков В.З., Нирко Я.В., Шишков А.В. Витрати підприємства на охорону праці для зниження ризиків життя та здоров'я працюючих. Перспективи розвитку цукрової промисловості України : зб. мат. конф. (Київ, НУХТ, бер. 2018 р.). Київ, 2018. 139 c. С. 42–45.
- Шишков В.З., Нирко Я.В., Шишков А.В. Безпека праці та зниження ризиків при виконанні ремонтних робіт на цукрових заводах. Перспективи розвитку цукрової промисловості України : зб. мат. конф. (Київ, НУХТ, бер. 2018 р.). Київ, 2018. 139 c. С. 46–51.
- Шишков В.З., Нирко Я.В., Шишков А.В. Організація роботи з охорони праці на підприємстві. Перспективи розвитку цукрової промисловості України : зб. мат. конф. (Київ, НУХТ, бер. 2018 р.). Київ, 2018. 139 c. С. 125–138.
- Шишков В.З., Нирко Я.В., Шишков А.В. Політика організації у сфері охорони праці підприємства. Цукор України. Київ, 2018. № 3 (145). С. 22–27.

МАЙ АЛЕКСІЯ ТЕТЯНА ІВАНІВНА
Посада:старший викладач кафедри охорони праці
Контакти:
E-mail: tatmay65@gmail.com
Тел./факс: (044) 400-71-72
Стаж науково-педагогічної роботи – з 2005 року по теперішній час
Наукові інтереси:соціально-виробнича психологія як складова економічної безпеки підприємства, безпека харчових продуктів.
У 1987 р. закінчила Київський технологічний інститут харчової промисловості за спеціальністю інженер-технолог харчової промисловості.
У 2006 р. закінчила Київський національний університет за спеціальністю практична психологія.
Додаткова освіта:
Контакти:
E-mail: tatmay65@gmail.com
Тел./факс: (044) 400-71-72
Стаж науково-педагогічної роботи – з 2005 року по теперішній час
Наукові інтереси:соціально-виробнича психологія як складова економічної безпеки підприємства, безпека харчових продуктів.
У 1987 р. закінчила Київський технологічний інститут харчової промисловості за спеціальністю інженер-технолог харчової промисловості.
У 2006 р. закінчила Київський національний університет за спеціальністю практична психологія.
Додаткова освіта:
- Новосибірський інститут Діаналіза, курс: «Діаналіз та психологія» (2006);
- Києво-Могилянська академія, курс: «Психологічне консультування»;
- Інститут Протос, курс: «Психоматика і гомеопатія» (2007).
З 1996 по 2004 р. – працювала на керівних посадах у приватних фірмах.
З 2006-2015 рр. психолог-стажер, психолог-волонтер, психологічне консультування на волонтерських засадах.
У 2017 р. закінчила курс: Food and Health Стенфордського Університету
З 2006-2015 рр. психолог-стажер, психолог-волонтер, психологічне консультування на волонтерських засадах.
У 2017 р. закінчила курс: Food and Health Стенфордського Університету
Старший лаборант кафедри охорони праці,
кандидат технічних наук
E-mail: mea.geotech@gmail.com
Телефон: (044) 400-71-72

Посада: старший лаборант кафедри охорони праці
Науковий ступінь: кандидат технічних наук (спеціальність 21.06.01 Екологічна безпека).
Контакти:
E-mail: mea.geotech@gmail.com
Тел./факс:(044) 400-71-72
Освіта: закінчила Інститут енергозбереження та енергоменеджементу Національного технічного університету України «Київський Політехнічний Інститут» у 2002 році.
Стаж науково-педагогічної роботи – з вересня 2006 до лютого 2009 року на кафедрі житлової політики та утримання житла Державної академії житлово-комунального господарства при Мінжитлокомунгоспі України.
Наукові інтереси: широкий комплекс питань та інновацій у сфері екологічної безпеки.
Публікації: загальна кількість, всього – 21; статті у наукових фахових виданнях – 7; у виданнях, які входять до міжнародних наукометричних баз даних – 1;тез у збірниках матеріалів конференцій – 5.
Основні наукові публікації:
- Мухіна К.Є. Оцінювання змін стану екологічної безпеки територій при впровадженні сучасних технологій переробки рослинних відходів : дис… канд. техн. наук : 21.06.01 Екологічна безпека (рукопис). Київ: ДЕАПОУ, 2017. 166 c.
- Мухіна К. Є. Оцінювання змін стану екологічної безпеки територій при впровадженні сучасних технологій переробки рослинних відходів : автореферат дис… канд. техн. наук : 21.06.01 Екологічна безпека. Київ: ДЕАПОУ, 2017. 22 с.
- Третьяков І.М., Лебедєв М.М.,Третьякова А.І., Мухіна К.Є., Лєбєдєв Л.М. Управління екобезпекою міста. Озеленення, рослинні відходи : навч. посібник. Київ: Автограф, 2007. 244 с.
- Третьяков І.М., Лебедєв М.М.,Третьякова А.І., Мухіна К.Є., Лєбєдєв Л.М. Рослинні відходи міста. Програма утилізації : навч. посібник. Київ: Автограф, 2007. 96 с.
ДІЯЛЬНІСТЬ КАФЕДРИ
Проведення навчання з питань охорони праці проводиться на підставі ліцензії Міністерства освіти і науки України. Ліцензія МОН України: АЕ № 636488 від 19.06.2015 р., та Декларацій відповідності (зареєстрована № 13.02.30-80.42.0), які мають необмежений термін дії.
![]()
![]()
Кафедра має в своєму складі спеціалізовану аудиторію та навчальну лабораторію з охорони праці, оснащену комп'ютерами з галузевим професійно-орієнтованим навчальним програмним забезпеченням з охорони праці. Кафедра проводить навчання посадових осіб і спеціалістів підприємств, установ і організацій всіх галузей харчової та переробної промисловості всіх форм власності та підпорядкування, відповідно до вимог «Типового положення про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці». Кафедра проводить навчання з питань охорони праці працівників підприємств, установ і організацій, як в стінах інституту, так і безпосередньо на підприємстві. Щорічно кафедра в середньому проводить навчання 800-900 посадових осіб і спеціалістів різних галузей харчової та переробної промисловості.


Кафедра має в своєму складі спеціалізовану аудиторію та навчальну лабораторію з охорони праці, оснащену комп'ютерами з галузевим професійно-орієнтованим навчальним програмним забезпеченням з охорони праці. Кафедра проводить навчання посадових осіб і спеціалістів підприємств, установ і організацій всіх галузей харчової та переробної промисловості всіх форм власності та підпорядкування, відповідно до вимог «Типового положення про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці». Кафедра проводить навчання з питань охорони праці працівників підприємств, установ і організацій, як в стінах інституту, так і безпосередньо на підприємстві. Щорічно кафедра в середньому проводить навчання 800-900 посадових осіб і спеціалістів різних галузей харчової та переробної промисловості.

Заняття проводяться з використанням сучасних аудіовізуальних засобів. Для всіх навчальних тем, по яких проходить навчання, розроблено презентації, навчальний процес на 100% забезпечено презентаціями, які постійно вдосконалюються та актуалізуються. Усього підготовлено та використовується понад 50 тематичних презентацій. При прийнятті чи внесенні змін по кожному нормативно-правового акту з питань охорони праці та промислової безпеки готується нова тематична презентація.
Група начальників відділів та головних державних спеціалістів Держпраці України –
учасники навчання-семінару по нових Правилах охорони праці. Київ, 2018.
учасники навчання-семінару по нових Правилах охорони праці. Київ, 2018.
Крім проведення занять в стінах Інституту, кафедра приділяє значну увагу проведенню навчально-консультаційної роботи на підприємствах харчової й переробної галузей. Особливостями проведення такої роботи є те, що для підвищення ефективності та з метою врахування особливостей підприємства проводиться попередній аналіз стану охорони праці на підприємстві.


Проводиться перевірка знань слухачів у відповідних комісіях та видача посвідчень встановленого зразка.

на кондитерському підприємстві «Домінік» у Полтаві.
Для конкретизації умов безпеки праці ми перед початком проведення навчання попередньо вивчаємо умови праці на підприємстві. В даному разі це ДП «Артемсіль».

Для зниження витрат підприємств на відрядження слухачів, кафедра проводить кущові навчання, яке можливо організовувати у філіалах НУХТ в інших містах, які територіально наближені до підприємств, та на окремих підприємствах за домовленістю.

у м. Тернопіль, яке проводилось у 2017 році.
В грудні 2017 року кафедра провела у Києві семінар-навчання начальників відділів та головних державних інспекторів відділів нагляду в АПК всіх територіальних управлінь Державної служби України з питань праці.


Герасименко В.Є. отримала Сертифікат про підвищення кваліфікації в Інституті.

України в 2018 році, Комбікормовий завод м.Диканька
Кафедра опрацьовує і повністю адаптує навчальний матеріал до умов конкретних підприємств при проведенні навчання їх посадових осіб відповідно до їх функціональних обов'язків.
НАУКОВИЙ ДОРОБОК КАФЕДРИ

6П 7.55 Ш 53
УДК 678.6/.8:678.04:66.061
Шефтель В.О., Катаева С.Е.
Миграция вредных химических веществ из полимерных материалов. — М.: Химия, 1978. — 168 с., илл..
В книге обобщены результаты экспериментальных исследований миграции вредных химических веществ из полимерных материалов в жидкие среды. Рассмотрены токсикологические характеристики компонентов, мигрирующих из пластмасс в окружающую среду и загрязняющих ее, и приведены допустимые уровни их миграции. Показано, какие из этих компонентов наиболее опасны при загрязнении поды, пищевых продуктов и т. д. Описаны некоторые современные методики химического анализа компонентов, мигрирующих из пластмасс.
Книга предназначена для специалистов, занимающихся вопросами изготовления, переработки в изделия и применения полимерных материалов, а также для работников служб техники безопасности и охраны окружающей среды и органов санитарного надзора. 168 с, 24 табл., 19 рис., список литературы 167 ссылок.
[Катаева С.Е. :Глава 5. Методы определения химических веществ, мигрирующих из полимерных материалов в жидкие среды с. 116-149].
31410-080
Ш 80-78
050(01)-78
© Издательство «Химия», 1978 г.
УДК 678.6/.8:678.04:66.061
Шефтель В.О., Катаева С.Е.
Миграция вредных химических веществ из полимерных материалов. — М.: Химия, 1978. — 168 с., илл..
В книге обобщены результаты экспериментальных исследований миграции вредных химических веществ из полимерных материалов в жидкие среды. Рассмотрены токсикологические характеристики компонентов, мигрирующих из пластмасс в окружающую среду и загрязняющих ее, и приведены допустимые уровни их миграции. Показано, какие из этих компонентов наиболее опасны при загрязнении поды, пищевых продуктов и т. д. Описаны некоторые современные методики химического анализа компонентов, мигрирующих из пластмасс.
Книга предназначена для специалистов, занимающихся вопросами изготовления, переработки в изделия и применения полимерных материалов, а также для работников служб техники безопасности и охраны окружающей среды и органов санитарного надзора. 168 с, 24 табл., 19 рис., список литературы 167 ссылок.
[Катаева С.Е. :Глава 5. Методы определения химических веществ, мигрирующих из полимерных материалов в жидкие среды с. 116-149].
31410-080
Ш 80-78
050(01)-78
© Издательство «Химия», 1978 г.

УДК 69:658.382.
Психология безопасности.:учебное пособие. Сост.: В.З..Шишков, В.И.Тарадай. – К.: НИНЦОП, 1996. - 62 с.
Предназначено для специалистов отделов охраны труда, инженерно-технических работников и руководителей производства, преподавателей кафедр охраны труда вузов.
Рецензенты:
- канд..психол. наук, вед. научн. сотр. института психологии им. Г.С. Костюка АПН Украины Пискун В.М.
- канд. мед. наук, ст. научн. сотр. института Медицины Чебанова О.В.
- канд. техн.наук, проф. КМУГА Буриченко Л.А.
- канд. техн. наук, доц. КГТУСА Вильсон А.Г.

БКК 65.9(4Укр)248
П68
Правила охорони праці для працівників виробництва солоду, пива та безалкогольних напоїв. НПАОП 15.9-1.28-17. - К.: Основа, 2017. - 88 с.
ISВN 978-966-699-900-2
Ці Правила встановлюють вимоги до безпечного виконання робіт у технологія процесах виробництва солоду, пива, безалкогольних та слабоалкогольних напоїв мінеральних та питних вод. Їхні вимоги є обов'язковими для виконання роботодавцями та працівниками у тому числі і при експлуатації мініпивоварень з виробництва пива, призначених барів, ресторанів, кафе і невеликих виробництв.