СКЛАД КАФЕДРИ
Завідувач кафедри переробки сільськогосподарської продукції,
кандидат технічних наук, доцент
E-mail: Vladimir.Kuianov@bigmir.net
Телефон: (044) 400-52-67

Посада: завідувач кафедри переробки сільськогосподарської продукції
Вчене звання: доцент
Науковий ступінь: кандидат технічних наук
Контакти:
E-mail:Vladimir.Kuianov@bigmir.net
Тел./факс: (044) 400-52-67
Стаж наукової роботи – з 1994 року
Стаж науково-педагогічної роботи – з 2004 року по теп. час
З 1976 по 1981 рік навчався на факультеті механізації Української сільськогосподарської академії, де отримав кваліфікацію інженера.
В 1981-1985 роках займав інженерні посади у Всесоюзному науково-дослідному інституті по випробуванню машин і обладнання для тваринництва та корневиробництва.
В 1985-2008 роках працював в установах сфери Міністерства аграрної політики, а саме заступником генерального директора ВО «Укрцукреммаш», заступником генерального директора НВО «Цукор», заступником голови правління асоціації «Укрцукор», головою правління асоціації «Буряководи України», головою правління ВАТ «Птахофабрика Київська».
В 2004 році успішно захистив дисертацію на здобуття ступеня кандидата технічних наук по темі «Комплексна оцінка технологічної якості цукрових буряків вітчизняної та зарубіжної селекції» (спеціальність 05.18.05 «Технологія цукристих речовин»).
З 2004 року доцент, а з 2015 по теперішній час завідувач кафедри переробки сільськогосподарської продукції.
Відзнаки: Грамоти Мінагрополітики України.
Напрям наукових досліджень: Комплексна оцінка технологічної якості переробки сільськогосподарської продукції; розробка програм та методик промислових досліджень ефективності використання сільськогосподарської техніки та обладнання.
Напрям професійної діяльності: підвищення кваліфікації працівників підприємств АПК з первинної переробки та зберігання сільськогосподарської продукції за освітньо-професійними програмами, проведення семінарів та тренінгів за тематикою стосовно професійної діяльності керівників, професіоналів та фахівців підприємств. Викладає курси «Сучасні інтенсивні технології вирощування цукрових буряків», «Заготівля та поліпшення зберігання цукрових буряків», «Технологія зберігання та переробки зерна та насіннєвого матеріалу».
Автор та співавтор 35 наукових публікацій:
- Ефективність використання цукрового сорго на енергетичні та харчові потреби /Уклад.: Ясенецький В., Таргоня В., Погоріла В., Куянов В.: Журнал «Техніка і технології АПК» №2 (89), 2017. 2 с.
- Новинки сільськогосподарської техніки на зимових Міжнародних виставках «Зернові технології», «Agro Animal Show» та «Овочі. Фрукти. Логістика» /Уклад.: Ясенецький В.С, Куянов В.В., Миропольський О.М. : Журнал «Техніка і технології АПК» №3 (102), 2018. С. 36-43.
- Монографія: Методологічні основи екологічної експертизи сільськогосподарської техніки та технологій /Уклад.: Таргоня В.С., Куянов В.В. Полтава: ФОП Болотін А.В., 2016. С. 142-156.
Доцент кафедри переробки сільськогосподарської продукції,
кандидат біологічних наук, доцент
E-mail: smm9631@gmail.com
Телефон: (044) 400-52-67

СОБОЛЄВ АНДРІЙ СЕРГІЙОВИЧ
Посада: доцент кафедри переробки сільськогосподарської продукції
Вчене звання: доцент
Науковий ступінь: кандидат біологічних наук
Контакти:
E-mail: smm9631@gmail.com
Тел./факс: (044) 400-52-67
Стаж науково-педагогічної роботи – з 1978 року по теперішній час
У 1990 році очолив відділ переробки продукції сільськогосподарського виробництва та охорони праці в Інституті сільськогосподарської радіології. Інститут був провідним науковим закладом на Україні з ліквідації наслідків аварії на ЧАЄС.
З 2001 по 2007 роки працював завідувачем кафедри агротехнологій та екологічної безпеки Інституту післядипломної освіти Національного університету харчових технологій.
З 2007 року працював генеральним директором Українського науково-виробничого інженерного центру по охороні праці в сільському господарстві.
Брав участь у міжнародних проектах по охороні здоров’я та безпеки персоналу, екологічній безпеці та безпеці продуктів харчування і сільськогосподарської сировини. (International Atomic Energy Agency, IAEA-TECDOC-926. Vienna, Austria. The radiological consequences of the Chernobyl accident. – ECSC-EC-EAEC, Brussels, Luxembourg.).
Пройшов стажування по екологічній безпеці та безпеці продуктів харчування і сільськогосподарської сировини в МАГАТЕ (Австрія, Відень), працював у Норвегії (Осло, Інститут екологічної безпеки).
Пройшов навчання по НАССР та ІSO по програмі ТЮФ (Рейнланд – Берлін – Бранденбург). Отримав міжнародний сертифікат аудитора системи НАССР, з правом навчання фахівців.
Напрям професійної діяльності – проведення навчання і підвищення кваліфікації керівників і посадових осіб з питань екологічної безпеки, безпеки продуктів харчування, охорони здоров’я та безпеки персоналу підприємств і установ усіх форм власності Мінагрополітики України, Міністерства України з надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи.
Автор 170 наукових праць, у т. ч. надрукованих за кордоном. Науковий керівник багатьох науково-дослідних робіт, виконаних за завданням Мінагрополітики України та Міністерства України з надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи.
Напрям наукових досліджень: Охорона здоров’я та безпека персоналу, екологічна безпека, безпечність сільськогосподарської сировини та харчових продуктів, володіє значним науково-практичним досвідом. Протягом останніх 30 років відіграє провідну роль в галузі ведення сільськогосподарського виробництва, охороні здоров’я та безпеки персоналу в умовах забруднення території України радіонуклідами, важкими металами, і пестицидами.
Відзнаки: Академік Міжнародної Академії безпеки життєдіяльності, учасник ліквідації аварії на ЧАЄС 2 категорії. Нагороджено орденом за мужність при ліквідації аварії на ЧАЕС.
Доцент кафедри переробки сільськогосподарської продукції,
кандидат технічних наук, доцент
E-mail: miral50@ukr.net
Телефон: (044) 400-52-67

МИРОПОЛЬСЬКИЙ ОЛЕКСАНДР МИХАЙЛОВИЧ
Вчене звання: доцент
Науковий ступінь: кандидат технічних наук
Контакти:
E-mail: miral50@ukr.net
Тел./факс: (044) 400-52-67
Стаж науково-педагогічної роботи – з 1995 року по теперішній час
У 1973 році закінчив Українську ордена Трудового Червоного Прапора сільськогосподарську академію (УСГА) за спеціальністю "Механізація сільського господарства", кваліфікацією "Інженер-механік сільського господарства" (диплом Э № 947966).
Після закінчення УСГА працював:
- (1973-1979) інженер, майстер, начальник станції по технічному обслуговуванню фермерського обладнання Києво-Святошинського р/в “Сільгосптехніка”.
- (1979-1980) заступник начальника відділу постачання с.-г. і пусковим об’єктам Київського теруправління МТЗ Держпостачу УРСР.
- (1980-1995) науковий співробітник, старший науковий співробітник інституту механізації та електрифікації сільського господарства Української академії аграрних наук.
- (1995-2015) доцент кафедри сільськогосподарських машин та системотехніки Національного університету біоресурсів і природокористування України.
- (з 2015) доцент інституту післядипломної освіти НУХТ.
На посаді доцента кафедри переробки сільськогосподарської продукції ІПДО НУХТ працює з 2011 року.
Відзнаки: "Изобретатель СССР" (1985р.).
Напрям професійної діяльності – підвищення кваліфікації працівників підприємств АПК з первинної переробки та зберігання сільськогосподарської продукції за освітньо-професійними програмами, проведення семінарів та тренінгів за тематикою стосовно професійної діяльності керівників, професіоналів та фахівців підприємств.
Напрям наукових досліджень: Поліпшення вітчизняної сировинної бази харчової та переробної промисловості шляхом розроблення і впровадження прогресивних аграрних технологій та заходів екологічного контролю.
Автор та співавтор 67 наукових публікацій, у тому числі підручників 3, навчальних посібників 3, статті у наукових фахових виданнях 28, інші видання 21, має 12 патентів України на винахід та корисну модель:
-
Механізація, електрифікація та автоматизація с.-г. вир-ва. Програма для вищих аграрних закладів освіти 3-4 рівнів акредитації із спеціальностей "Агрохімія і ґрунтознавство", "Агрономія", "Плодоовочівництво і виноградарство", "Захист рослин". Гаврилюк Г.Р., Борисов В.М., Миропольський О.М. та ін. Програма. Вища школа", Київ, 1998.
-
Підготовка до роботи машинно-тракторних агрегатів та виконання механізованих робіт. Посібник з навчальної практики з курсу “Механізація с.-г. виробництва” для студентів вищих аграрних закладів освіти 2-4 рівня акредитації за напрямком 1301 “Агрономія”. Гаврилюк Г.Р., Вознюк Л.Ф., Живолуп Г.Р., Миропольський О.М. та ін. Посібник. “Аграрна освіта”, Київ, 2000. 67 с.
-
Навчальне видання до виконання курсових робіт з дисципліни "Сільськогосподарські та меліоративні машини". Аніскевич Л.В., Войтюк Д.Г., Миропольський О.М. та ін. Навчальний посібник. Аграрна освіта, Київ, 2006. 135 с.
-
"Технології виробництва продукції рослинництва". Танчик С.П., Дмитришак М.Я., Миропольський О.М. та ін. Підручник. Тов "Видавничий дім "Слово", Київ, 2009. 1000 с.
Доцент кафедри переробки сільськогосподарської продукції,
кандидат сільськогосподарьських наук, доцент
Телефон: (044) 400-52-67

МАЛАСАЙ ВІКТОР МИХАЙЛОВИЧ
Вчене звання: доцент
Науковий ступінь: кандидат сільськогосподарьських наук
Контакти:
Тел./факс: (044) 400-52-67
Стаж науково-педагогічної роботи – з 2000 року по теперішній час
У 1973 році закінчив Дніпропетровський сільськогосподарський інститут за спеціальністю «Агрономія» (диплом Ю № 011073). Кандидат сільськогоспо-дарських наук (ДК №019805 від 2 липня 2003 року), вчене звання доцента (12ДЦ №032673 від 26 жовтня 2012).
Після закінчення ДСХІ працював на посаді агронома і головного агронома в радгоспі «Жданівський» Бориспільського р-ну та в Київському обласному управлінні с.-г. (1973-1978 р.), начальником державної насіннєвої інспекції Київської області (1978-1985), начальник Київської обласної «Хліб-інспекції» (1985-1990). Начальник республіканської державної насіннєвої інспекції України (1990-2009), що контролює вирощування насіння в господарствах, його збирання і післязбиральну обробку, зберігання і посів. Його зусиллями Українська державна насіннєва інспекція була акредитована 1998 р. як Орган із сертифікації насіння сільськогосподарських культур в системі УкрСЕРПО і увійшла повноважним членом до Міжнародної асоціації з контролю якості насіння (ISTA).
З вересня 2005 по січень 2006 року – доцент кафедри сільськогосподарських виробництва в переробній промисловості за сумісництвом Інституту післядипломної освіти Національного університету харчових технологій.
З січня 2006 по вересень 2010 року – доцент кафедри агротехнологій та екологічної безпеки (за сумісництвом) Інституту післядипломної освіти Національного університету харчових технологій.
З вересня 2010 по квітень 2015 року – завідувач кафедри агротехнологій та екологічної безпеки Інституту післядипломної освіти Національного університету харчових технологій. Напрям професійної діяльності – підвищення кваліфікації працівників харчових підприємств за освітньо-професійними програмами, проведення семінарів за тематикою стосовно професійної діяльності керівників, професіоналів та фахівців підприємств.
У 2018 році прийнятий на посаду доцента кафедри переробки сільськогосподарської продукції ІПДО НУХТ.
Напрям наукових досліджень: Вдосконалення технологій виробництва зерна підвищеної якості. Тема дослідження – «Підвищення якості зерна пшениці в Україні». Дослідження проводиться на базі Миронівського інституту пшениці ім. В.М.Ремесла. За результатами дослідження опубліковано дві статті у наукових фахових виданнях.
Автор і співавтор 79 публікації, з них 59 наукових, у тому числі 13 у фахових виданнях, і 18 – навчально-методичного характеру.
- Маласай В.М. При внесенні вітчизняних сортів пшениці до міжнародного каталогу. Україна стає повноправним учасником світового ринку насіння. "Зерно і хліб". 2010. № 1. С. 39.
- Маласай В.М. Оцінка якості насіння польових культур. Навчальний посібник Біологічне рослинництво. Київ.: Вища школа, 1996. 35 с.
- Маласай В.М. Роєнко В.П., Жук О.Я., Козак В.Г. та ін. Довідник з насінництва овочевих і баштанних культур. Науково-практичне видання, за редакц. О.Я.Жук і В.П.Роєнка. Вид.: «Аграрна наука». Київ, 2002. 89 с.
- Маласай В.М. Шелепов В.В., Пензев А.Ф., Кочмарский В.С., Шелепов А.Ф. Морфология, біологія, хозяйственная ценность пшеницы. УААН, научное издание. Миронова, 2004, ЗАТ «Миронівська типографія». 524 с.
- Маласай В.М. Безуглий М.Д., Гаврилюк М.М., Кочмарський В.С. та інші. Технологія виробництва насіння озимої пшениці в правобережному лісостепу України : Методичні рекомендації. Миронівський інститут пшениці ім. В.М.Ремесла НААН. Миронівка, 2011. 128 с.
- Маласай В.М. Лаврик В.В., Суроегина Н.Л. Полезная книга-3 : Пособие для фермера-земледельца. Видавничий проект межрегіональної громадської організації «Козацька Громада». Донецк, 2011. 323 с.
Розроблені навчальні програми: підвищення кваліфікації керівників і спеціалістів агропромислового комплексу за спеціальністю «Експертиза насіння»; програма з очно-дистанційного навчання спеціалістів з експертизи насіння. Надруковані методичні вказівки до написання випускної роботи агрономів з насінництва по спеціалізації «Експертиза насіння».
У співавторстві підготовлено та видано навчальний довідники «Довідник з насінництва овочевих і баштанних культур»; п’ять посібників для спеціалістів державного контролю з експертизи насіння та фермерів-овочеводів і фермерів-землеробів. Він є співавтором п’ятьох методичних рекомендацій та інструкцій з питань підвищення якості виробництва насіння та зернових культур, двох державних діючих стандартів.
Викладає курси «Технологія вирощування, зберігання та переробки продукції рослинництва», «Сучасні технології виробництва та переробки зернових і круп`яних культур».
Є членом ТК-5 з питань насінництва. Член редакційної колегії фахового журналу «Насінництво» та спеціальний кореспондент фахового журналу ВАК «Зерно і хліб».
Відзнаки: За значний внесок у розвиток галузі неодноразово нагороджений. Почесне звання «Заслужений працівник сільського господарства України» (№5558 від 26 червня 2000 року). Зокрема, його удостоєно бронзової медалі ВДНГ СРСР (1985 р.), знаку «Золотий колос» Центрального Комітету ВЛКСМ (1985 р.), Срібного хреста козацької слави (2005 р.), Лицарського Хреста Заслуги ІV ступеня (2005 р.), Золотого хреста козацької слави (2005 р.), ордена «За корисну працю» (2006 р.), ордена «Дружба» (Німеччина, 2006 р.). Дипломант загальноукраїнського видавничого проекту «Україна аграрна» та дипломант загальноукраїнського проекту «Екологія та природні багатства України».
Старший викладач кафедри переробки сільськогосподарської продукції
E-mail: k136@ukr.net
Телефон: (044) 400-52-67
Завідувач лабораторією екологічного контролю,
старший викладач
E-mail: tisenkoaleksandr41@gmail.com
Телефон: (044) 400-52-67

Посада: Завідувач лабораторією екологічного контролю, старший викладач
Контакти:
E-mail: tisenkoaleksandr41@gmail.com
Тел./факс: (044) 400-52-67
Стаж педагогічної роботи: з 2005 року по теперішній час.
В 1973 році закінчив Українську сільськогосподарську академію по спеціальності вчений агроном-ґрунтознавець. Діяльність розпочав в 1975 році в Українському НДІ картопляного господарства в лабораторії оздоровлення картоплі від вірусних хвороб. Займався вирощуванням безвірусного насіннєвого матеріалу в умовах закритого ґрунту. Починаючи з 1986 року проводив дослідження по мінімізації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. В 1989 році закінчив спецфакультет КДУ ім. Т. Г. Шевченка по спеціальності біологічна дія радіаційних випромінювань. З 1999 року працював в Українському НДІ сільськогосподарської радіології на посаді завідувача лабораторії. Займався питаннями міграції радіонуклідів в системі ґрунт-рослина-людина. Проводив дослідження з вивченням поводження вмісту радіонуклідів і важких металів на мережі моніторингу в 5-ти областях України. З 2003 року працював в Українському НДІ захисту населення від наслідків природних та техногенних катастроф. Займався створенням мобільних комплексів по оцінці наслідків техногенних катастроф. З 2005 року працює на посаді старшого викладача ІПДО НУХТ.
Напрям наукових досліджень: Вивчення закономірностей міграції забруднюючих речовин у ланцюгу: ґрунт – рослина – тварина – продукти переробки рослинництва, тваринництва – продукти харчування – раціон харчування людини.
Автор 54 наукових праць.
Відзнаки: Нагороджений орденом за участь в ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.
ДІЯЛЬНІСТЬ КАФЕДРИ
- Освітні, освітньо-професійні програмами довгострокового навчання тривалістю 108 і більше годин;
- Програми довгострокового цільового навчання обсягом понад 108 годин;
- Програми короткострокових тематичних семінарів обсягом до 108 год.
- Підвищення кваліфікації керівників та спеціалістів агропромислового комплексу за спеціальністю «Технології захисту навколишнього середовища» (інженер-еколог, технолог по екології, інспектор по екології).
- Підвищення кваліфікації керівників та спеціалістів агропромислового комплексу за спеціальністю «Технології захисту навколишнього середовища» (для головних рибоводів, начальників виробничих відділів, завідувачів рибодільниць).
- Підвищення кваліфікації керівників та спеціалістів агропромислового комплексу за спеціальністю «Харчові технології» (керівників підприємств АПК, начальників механізованих зерносховищ).
- Підвищення кваліфікації керівників та спеціалістів агропромислового комплексу за спеціальністю «Харчові технології» (для технологів, головних агрономів, агрономів, завідувачів агрохімічного кабінету).
- Підвищення кваліфікації керівників та спеціалістів агропромислового комплексу за спеціальністю «Харчові технології» (для головних інженерів сільськогосподарського підприємства, інженерів механіків).
- Підвищення кваліфікації керівників та спеціалістів агропромислового комплексу за спеціальністю «Технології захисту навколишнього середовища» (агроном по захисту рослин, інспектор по захисту рослин, інженер по якості продукції).
- Підвищення кваліфікації керівників та спеціалістів агропромислового комплексу за спеціальністю «Харчові технології» за навчальною програмою «Виробництво, зберігання та переробка ріпаку ярого і озимого».
- Підвищення кваліфікації керівників та спеціалістів агропромислового комплексу за спеціальністю «Харчові технології» за навчальною програмою «Техніка в технологічних процесах виробництва та первинної переробки продукції рослинництва».
- Підвищення кваліфікації керівників та спеціалістів агропромислового комплексу за спеціальністю «Харчові технології» за навчальною програмою «Виробництво, зберігання та переробка сої». За спеціальністю «Технології захисту навколишнього середовища» кафедра пропонує підвищення кваліфікації за двома освітніми програмами:
- ОП ПК «Безпечне застосування пестицидів та агрохімікатів у агропромисловому комплексі».
- Сучасні технології переробки та зберігання насіннєвої і продовольчої картоплі.
- Сучасне ставкове рибництво, удосконалення технології кормовиробництва та генетичних якостей риби.
- Знезараження зерна у процесі його просування по логістичному ланцюгу.
- Виробництво, післязбиральна доробка та зберігання сої.
- Сучасні технології виробництва та переробки зернових і круп`яних культур.
- Технології і техніка для виробництва та переробки ріпаку ярого і озимого.
- Технологія, техніка і хімконтроль приймання, зберігання і сушіння насіннєвого матеріалу та зерна.
- Технологія вирощування, зберігання та переробка продукції рослинництва.
- Сучасні біотехнології для ефективного виробництва і переробки с.-г. продукції.
- Енергозберігаючі технології виробництва, первинної переробки та зберігання цукрових буряків.
- Сучасні біотехнології як засіб підвищення ефективності виробництва і переробки сільськогосподарської продукції.
- Сучасні екологічно чисті технології кормовиробництва, вирощування та переробки риби.
- Технологія, техніка і контроль приймання, зберігання і сушіння насіннєвого матеріалу та зерна.
- Впровадження міжнародних стандартів серії ISO 14000, ISO 2200 (HACCP), на підприємствах харчової та переробної промисловості.
- Внутрішній аудит системи безпеки харчової продукції (НАССР) в закладах громадського харчування.
- Умови зберігання та зневаження олійних культур і продуктів їх переробки згідно міжнародних вимог. Особливості виконання експортних контрактів.
- Сучасні технології виробництва, зберігання та переробки плодово-ягідної продукції.
- Безпечне застосування пестицидів в агропромисловому виробництві.
Кафедра ПСП забезпечує викладання навчальних дисциплін, що є освітніми компонентами ОП (ОПП), або складовими програм цільового навчання та семінарів:
- Післязбиральна переробка та зберігання зерна (насіння).
- Насінництво та селекція.
- Кормовиробництво.
- Основи переробки зернових, круп'яних та олійних культур, післязбиральна обробка та зберігання плодоовочевої продукції.
- Основи післязбиральної обробки та зберігання сировини технічних культур.
- Механізація технологічних процесів при вирощуванні, зберіганні та первинній переробці продукції с/г.
- Технологія біовиробництва.
- Екологічні проблеми виробництва.
- Сучасні технології переробки та зберігання насіннєвої і продовольчої картоплі.
- Безпечне застосування пестицидів та агрохімікатів в АПК.
- Пест-контроль, фумігація.
- Організація та ведення екологічного контролю на с/г та переробних підприємствах.
- Організаційно-виробничий контроль агропромислового виробництва на територіях з різним рівнем техногенного навантаження.
- Технологія вирощування риби.
- Кормовиробництво у рибництві.
- Безпека праці у рибництві.
- НАССР.
Кафедра працює над темою «Дослідження факторів впливу виробництва на якісні показники переробки рослинної сировини та екологічної безпеки харчового ланцюга людини в умовах підвищеного техногенного навантаження» яка включає наступні теми:
- Удосконалення технологічних процесів виробництва цукрових буряків для поліпшення якісних показників зберігання та переробки.
- Удосконалення технологічних процесів післязбиральної обробки і зберігання зерна.
- Удосконалення технологічних процесів виробництва зерна пшениці для поліпшення якості крупи в переробної промисловості.
- Удосконалення системи управління виробництвом продукції тваринництва в зонах техногенного навантаження України згідно міжнародних стандартів НАССР. Моніторинг критичних контрольних точок при виробництві продукції тваринництва.
- Удосконалення системи управління виробництвом продукції тваринництва в зонах техногенного навантаження України згідно міжнародних стандартів НАССР. Моніторинг критичних контрольних точок при виробництві продукції рослинництва.
- Розроблення нормативно-технічної документації щодо:
- впровадження систем якості та безпечності харчових продуктів на основі принципів НАССР та міжнародних стандартів ISO 9001, ISO 14001, ISO 22000;
- технологічних регламентів на переробку сільськогосподарської продукції.
- Проведення технологічного аудиту переробки сільськогосподарської продукції.
- медико-радіологічне обстеження людей;
- практичні заняття з роботи побутових дозиметричних приладів, вимірювання доз та рівнів радіації;
- визначення вмісту радіонуклідів, важких металів, нітратів, гербіцидів, мікроелементів у продуктах харчування;
- радіологічну експертизу сировини та готової продукції;
- радіологічне обстеження приміщень, земель, пляжів, річок, озер тощо;
- практичні заняття з виробництва екологічно чистих продуктів харчування в особистих підсобних та фермерських господарствах.
НАУКОВИЙ ДОРОБОК КАФЕДРИ

У книзі викладено розвиток і сучасний стан насінництва, його законодавчо-нормативну базу, біологічні й екологічні засади, особливості насінництва окремих польових культур, порядок організації сортового та насіннєвого контролю в Україні. Розраховано на фахівців з насінництва, насіннєзнавства і насіннєвого контролю, викладачів та студентів сільськогосподарських навчальних закладів.

У навчальному посібнику розглянуто основи організації власної справи в системі агропромислового комплексу України.
Розкриті особливості організаційно-правових форм підприємницької діяльності, бізнес-планування, а також звітності бізнесових структур.
Призначений для студентів, які навчаються за програмами підготовки магістрів з економічних спеціальностей вищих навчальних закладів IV рівня акредитації.
Посібник є складовою навчально-методичного забезпечення дисципліни „Проектування та створення фірми", може бути корисним для підприємців-початківців, керівників і спеціалістів у різних галузях виробничої та господарської діяльності.

Описано основні властивості насіння цукрових буряків, організацію контролю його якості та історію насіннєзнавства. Викладено сучасні підходи до способів і технологій виробництва насіння, його аналізу та контролю.
Навчальний посібник-довідник призначений для фахівців із буряківництва та насінництва, викладачів і студентів агрономічних спеціальностей вищих навчальних закладів та Інститутів післядипломної освіти, а також для тих, кого цікавлять питання насіннєзнавства з погляду сучасної науки та практики.
Підготовлено за рішенням вченої ради ШДО НУХТ, схвалено вченою радою інституту та рекомендовано як наукове видання, протокол № 2 від 28.03.2008 р., кафедри агротехнологій та екологічної безпеки, протокол № 8.
Авторський колектив:
Мацебера А.Г., кандидат сільськогосподарських наук, доцент;
Маласай В. М., кандидат сільськогосподарських наук, доцент;
Цибулькін П.Д., кандидат сільськогосподарських наук, доцент;
Глеваський В.І., кандидат сільськогосподарських наук, доцент.
Рецензенти:
Кухар В.П., академік НАНУ, професор;
Радченко В.П., кандидат сільськогосподарських наук;
Чмирь С.М., кандидат сільськогосподарських наук.