СКЛАД КАФЕДРИ
Завідувач кафедри виробництва цукру та сахаридів,
кандидат технічних наук, доцент
E-mail: shko50@yandex.ua
Телефон: (044) 422-04-01

Посада: завідувач кафедри виробництва цукру та сахаридів
Науковий ступінь: кандидат технічних наук
Наукове звання: доцент
Контакти:
E-mail: shko50@yandex.ua
Роб. тел.: (044) 422-04-01
У 1973 році закінчив з відзнакою Київський технологічний інститут харчової промисловості (КТІХП) за спеціальністю «Інженер-теплоенергетик».
З 1973 по 1987 роки працював у Всесоюзному науково-дослідному інституті цукрової промисловості на посадах: інженера, аспіранта, старшого інженера, молодшого наукового співробітника, старшого наукового співробітника.
Брав участь у розробці теплообмінного обладнання, дослідження процесів тепло- та масообміну, промислових випробовуваннях та в роботі державних приймальних комісій.
З 1987 по 1995 рр. працював на посаді старшого наукового співробітника в Інституті технічної теплофізики НАН України, займався питаннями отримання харчових порошків та застосуванням ефектів гідродинамічної кавітації в технологічних процесах.
З 1995 по 2006 рр. працював на посадах провідного наукового співробітника та завідувача теплоенергетичного відділу Українського НДІ цукрової промисловості.
З 2007 р. доцент, з 2009 р. по теперішній час – завідувач кафедри виробництва цукру та сахаридів ІПДО НУХТ.
Проходив стажування та вивчав досвід роботи на цукрових заводах та інших підприємствах України, Російської Федерації, Республіки Білорусь, Киргизької республіки та Франції.
За впроваджені винаходи нагороджено бронзовою медаллю ВДНГ СРСР, має подяки НАЦУ «Укрцукор», НУХТ.
Є автором і співавтором понад 160 наукових та науково-методичних праць, у тому числі: 4 авторських свідоцтв та патентів; 7 навчально-методичних посібників, у тому числі:
- Раціоналізація теплового господарства цукрових заводів – 2006р.
- Шляхи енергозбереження в цукровому виробництві – 2003р.
- Розвиток теплових схем цукрових заводів – 2003р.
- Довідник з теплотехнічних розрахунків в цукровій промисловості – 2012р.
- Теплообмінне обладнання. На прикладі бурякоцукрової галузі – 2015р.
Професор кафедри виробництва цукру та сахаридів,
доктор технічних наук, професор
E-mail: mykola1mikola@gmail.com
Телефон: (044) 422-04-01

Посада: професор кафедри виробництва цукру та сахаридів
Науковий ступінь: доктор технічних наук
Наукове звання: професор
Контакти:
E-mail: mykola1mikola@gmail.com
Роб. тел.: (044) 422-04-01
Основні етапи науково-педагогічної діяльності у наукових та вищих навчальних закладах освіти III-IVрівня акредитації:
У 1969 році закінчив Київський технологічний інститут по спеціальності «Машини та апарати харчових підприємств».
З 01.08.1969 по 20.12.1982 рр. – працював у Всесоюзному науково-дослідному Інституті цукрової промисловості (ВНДІЦП) на посадах: старший інженер, зав. групи, зав. сектору, мол. наук. співробітник, зав. сектору, ст. наук. співробітник.
Був відповідальним керівником виконання науково-дослідних робіт з розробки високоефективного обладнання бурякопідготовчих відділень цукрових заводів продуктивністю 3 000, 4 500 і 6 000 т переробки буряків на добу, яких вітчизняна машинобудівна промисловість Радянського Союзу на той час не розробляла і не виготовляла. В активі за період роботи у ВНДІЦП проведено 23 НДР по розробці вищеназваного обладнання, 18 з яких прийнято Мінхарчопромом та Мінхарчомашем СРСР до серійного виробництва, впроваджено в цукрову галузь та виготовлено машинобудівною промисловістю тисячі одиниць для країн колишнього СРСР та Східної Європи.
З 13.05.1981 року – канд. техн. наук. Захистив кандидатську дисертацію на тему: «Исследование и усовершенствование устройств для подъема свекловодяной смеси с целью снижения дробления свеклы».
20.12. 1982 року за конкурсом був переведений до Інституту підвищення кваліфікації керівних працівників і спеціалістів харчової і переробної промисловості Мінхарчопрому України.
З 20.12.1982 р. по теп. час працює в ІПДО НУХТ:
- з жовтня 1987 р. – доцент кафедри ІПК Держхарчопрому УРСР;
- з березня 1987 р. по квітень 1990 р. – за конкурсом обраний на посаду завідувача кафедри;
- з квітня 1989 р. по 1994 рік – за конкурсом обраний проректором з науково-методичної роботи ІПК Мінхарчопрому України;
- з 25 жовтня 1990 року наукове звання – доцент;
- з 20 січня 1993 року – доктор технічних наук, захистив докторську дисертацію на тему: «Дослідження процесів і розробка високоефективного обладнання для транспортування і очистки буряку»;
- з 29 червня 1994 року наукове звання – професор;
- з 1995 по 2010 рр. – завідувач кафедри;
- з 2011 по 2019 рр. – профессор кафедри виробництва цукру та сахаридів ІПДО НУХТ.
- проектування, розробка, виготовлення та впровадження у виробництво нового високоефективного обладнання для цукрової промисловості;
- підвищення кваліфікації керівних працівників та спеціалістів цукрової галузі з питань: техніка, процеси, налагодження, ремонт та раціональна експлуатація обладнання в цукровій галузі;
- теоретична та практична допомога організаціям та підприємствам цукрової промисловості.
- членом Комітету з присудження Державних премій України в галузі науки і техніки;
- членом Спеціалізованої вченої Ради НУХТ із захисту докторських і кандидатських дисертацій;
- членом Технічної Ради НАЦУ «Укрцукор»;
- членом Вченої Ради УкрНДІЦП;
- членом Вченої Ради ІПДО НУХТ;
- членом редакційної колегії журналу «ЦукорУкраїни»;
- членом редакційної колегії наукового журналу «Харчова промисловість» (Наукові праці НУХТ) та ін.
Медалі: «За трудовую доблесть», «В память 1500-летия Киева», «Ветеран праці».
Почесна грамота Кабінету Міністрів України (2004 р.).
Нагрудний знак «Відмінник освіти України».
Дипломи, грамоти та ін.
Науковий доробок: 177 наукових праць, у тому числі: 19 винаходів і патентів; підручник для вищої школи з грифом МОН (особисто); монографія (в співавт.); нормативно-технічні розробки для бурякоцукрової галузі (4шт.); навчальні посібники і брошури (11 шт.); наукові статті, методичні матеріали та ін.
Основні публікації:
-
Хоменко М.Д. . Сучасні схеми та обладнання для переробки цукрових буряків. Транспортування, очищення, отримання стружки і дифузійного соку : Навчальний посібник. (Рекомендований МОН України для студентів вищих закладів). Київ, Сталь, 2006. – 240 с.
-
Тищенко Г.П., Хоменко Н.Д., В.Ю. Сухенко, П.П. Єрмаков, Ю.Г. Сухенко. Интенсификация процессов и защита оборудования пищевых производств : монография. Київ, ТОВ фірма «Дія», 2006. 224 с.
-
Хоменко М.Д., Ярчук М.М., Калініченко М.Ф. та ін. Технологічний процес виробництва цукру з цукрових буряків. Правила усталеної практики ПУП 15.83-37 – 106: 2007. Київ, Вид-во «Цукор України». 2007. 418 с.
-
Хоменко М.Д.. Отримання високоякісної бурякової стружки : навчальний посібник. Науково-методичний центр Мінагропрому України. Київ, ІПК, 1998. 62 с.
-
Хоменко М.Д.. Сучасні схеми і обладнання бурякопереробного відділення цукрового заводу. Раціональна експлуатація, ремонт, монтаж і налагодження : навчальний посібник. Київ. Науково-методичний центр Мінагропрому України. 1998. 66 с.
-
Хоменко М.Д.. Сучасне обладнання бурякопідготовчого відділення цукрового заводу. Раціональна експлуатація, ремонт, монтаж і налагодження : навчальний посібник. Київ, Інститут землеустрою. Ротапринт. 1996. 54 с.
-
Тищенко Г.П., Хоменко Н.Д. Защита оборудования сахарной промышленности от коррозионно-механического износа. Москва, ЦНИИТЭИ пищепром. 1984. 48 с.
-
Инструкциии по ведению технологического процесса свеклосахарного производства. ЦНИИТЭИ пищепром. Н.Д. Хоменко и колектив авт. ВНИИСП. Москва, 1985. 372 с.
Професор кафедри виробництва цукру та сахаридів,
кандидат технічних наук, доцент
E-mail: kskoryk@voliacable.com
Телефон: (044) 422-04-01

Посада: професор кафедри виробництва цукру та сахаридів
Науковий ступінь: кандидат технічних наук
Наукове звання: доцент
Контакти:
E-mail: kskoryk@voliacable.com
Роб. тел.: (044) 422-04-01
В 1972 році закінчив з відзнакою Київський технологічний інститут харчової промисловості (КТІХП). З 1972 по 1991 рр. працював у Всесоюзному науково-дослідному інституті цукрової промисловості на посадах від інженера до старшого наукового співробітника.
У 1981–1984 рр. надавав науково-технічну допомогу Республіці Куба в Кубинському науково-дослідному інституті цукрової промисловості (ICINAZ).
У 1990 р. захистив дисертацію кандидата технічних наук на тему: «Удосконалення способів проведення і варіантів апаратурного оформлення І сатурації».
З 01 березня 1991 р. працює в Інституті підвищення кваліфікації керівних працівників і спеціалістів харчової та переробної промисловості Мінхарчопрому України (пізніше – ІПДО НУХТ), на посадах: старшого викладача (1991 – 1994 рр.); – доцента (1994 – 2004 рр.); – професора кафедри виробництва цукру та сахаридів (з 2004 р. понині).
Проходив стажування та вивчав досвід роботи на цукрових заводах та інших підприємствах України, Куби, Канади, Туреччини, Чехії, Німеччини, Італії.
Володіє українською, російською, англійською, німецькою та іспанською мовами.
Відзнаки: За впроваджені винаходи нагороджений знаком «Винахідник СРСР». Відзнака МОН України – «Відмінник освіти України» (2004). У 2014 році – кращий викладач ІПДО НУХТ у номінації серед професорів.
Є автором і співавтором понад 120 наукових та науково-методичних праць, у тому числі: 13 авторських свідоцтв та патентів; 5 навчально-методичних посібників з грифом Міністерства освіти і науки України, в тому числі:
- Скорик К.Д., Нагорна В.О. Лабораторний практикум для працівників цукрових заводів : навч. посібник. Київ, ІПК, 2001. 98 с.
- Скорик К.Д. Промислова кристалізація цукру: навч. посібник. Київ, Сталь, 2004. 202 с.
- Скорик К.Д. Якість цукру: вимоги, контроль, менеджмент : навч. посібник. Київ, Сталь, 2009. 104 с.
- Технологія цукру, в 3-х томах, затверджено МОН як підручник для студентів вищих навчальних закладів (2015 рік). «Технологія цукру» : підручник для вищої школи у 3-х томах:
- Том І. «Вирощування та зберігання цукрових буряків» (А.А. Ліпец, В.М. Логвин, К.Д. Скорик, А.І. Українець, М.П. Купчик : підручник. Київ, ДП Експрес-об'ява, 2015. 287 с.
- Том ІІ. «Очищення дифузійного соку» (А.А. Ліпец, В.М. Логвин, К.Д. Скорик , А.І. Українець, М.П. Купчик : підручник. Київ, ДП Експрес-об'ява. 2015. 172 с.
- Том ІІІ. «Кристалізація» (А.А. Ліпец, В.М. Логвин, К.Д. Скорик, А.І. Українець, М.П. Купчик : підручник. Київ, ДП Експрес-об'ява, 2015. 208 с.
Доцент кафедри виробництва цукру та сахаридів,
кандидат технічних наук
E-mail: sugar_ipdo@ukr.net
Телефон: (044) 422-04-01

Посада: доцент кафедри виробництва цукру та сахаридів
Науковий ступінь: кандидат технічних наук
Контакти:
E-mail: sugar_ipdo@ukr.net
Роб. тел.: (044) 422-04-01
У цукровій галузі працює з 1968 року понині.
В 1976 році закінчив Українську сільськогосподарську Академію. Працював заступником директора по сировині цукрових заводів Житомирської та Київської областей (1979 – 1991 рр.).
У 2000 р. захистив кандидатську дисертацію зі спеціальності «Технологія цукристих речовин» на тему: «Підвищення ефективності цукрового виробництва шляхом прогнозування технологічних показників переробки буряків та вдосконалення технології їх зберігання».
З 1991 по 2009 рр. – працював директором Лучанського цукрового заводу асоціації «Київцукор».
У 2009–2011 рр. – завідувач лабораторії сировини УкрНДІЦП. З 2011 р. працював на цукрових заводах Краснодарського краю (Росія), Киргизії, Азербайджану.
З 2014 року за конкурсом зарахований на посаду доцента кафедри виробництва цукру та сахаридів Інституту післядипломної освіти НУХТ, де і працює понині.
Є автором 20 наукових праць, у тому числі: 2 патенти, 3 монографії, наукові статті, тези та ін., у тому числі основні з них:
- Чернявська Л.І., Мількевич В.М., Іоніцой Ю.С.Куянов В.В.Технологічна якість цукрових буряків та підвищення ефективності виробництва цукру. Фітосоціологічний центр. Київ, 2000. 132 с.
- Чернявська Л.І., Мількевич В.М., Штангеєв В.О., Кухар В.Н. Сахарная свекла. Проблемы повышения технологических качеств и еффективности переработки. Фитосоциологический центр. Киев, 2003. 308 с.
- Василенко С.М., Чернявська Л.І., Ходаковська З.М., Мількевич В.М. Нормативи витрат маси буряків, цукру і вмісту цукру у мелясі при переробці сучасних сортів та гібридів буряків. Київ. УкрНДІЦП. 2011. 78 с.
- Чернявська Л.І., Василенко С.М., Ходаковська З.М., Мількевич В.М. Документація технологічного контролю цукрового виробництва від приймання сировини до відвантаження готової продукції. УкрНДІЦП. Київ, 2011. 276 с.
- Мількевич В.М. Вплив густоти насадження рослин, площі живлення на технологічну якість цукрових буряків. Цукор України. Київ, 2017. №5. С. 121–125.
- Мількевич В.М. Фактори, які впливають на технологічну якість цукрових буряків при їх збиранні. Цукор України. Київ, 2018. №5- 6. С. 21–24.
Старший викладач кафедри виробництва цукру та сахаридів
E-mail: sugar_ipdo@ukr.net
Телефон: (044) 422-04-01

Посада: старший викладач кафедри виробництва цукру та сахаридів
Контакти:
E-mail: sugar_ipdo@ukr.net
Роб. тел.: (044) 422-04-01
Основні етапи трудової, наукової та науково-педагогічної діяльності
- 01.03.1966–28.08.1969 – начальник зміни Яготинського експериментального цукрового заводу ЦІНС;
- 01.09.1969–01.08.1973 – молодший науковий співпрацівник лабораторії водного господарства Всесоюзного науково-дослідного інституту цукрової промисловості (ВНДІЦП);
- 01.08.1973–01.06.1984 – завідувач групи водовикористання лабораторії водного господарства ВНДІЦП;
- 01.06.1084–10.04.1992 – старший науковий співпрацівник лабораторії водного господарства ВНДІЦП;
- 10.04.1992–19.05.1995 – завідувач сектору знешкодження відходів бурякоцукрового виробництва відділу охорони навколишнього середовища Українського науково-дослідного інституту цукрової промисловості (УкрНДІЦП);
- 19.051995–01.02.2003 – завідуючий відділом екології цукрового виробництва Українського науково-дослідного інституту цукрової промисловості (УкрНДІЦП).
- з 03.01.2003 по теп. час – старший викладач кафедри виробництва цукру та сахаридів Інституту післядипломної освіти Національного університету харчових технологій (ІПДО НУХТ).
Наукові інтереси:
- Дослідження якості і властивості води.
- Процеси і апарати для водопідготовки.
- Механічне очищення води та споруди.
-
Оборотное водоснабжение сахарных заводов : Прил. к журналу «Сахарная свекла; производство и переработка». Москва, Агропромиздат, 1989. 175 с.
-
Сорокин А.И. Локальная система оборотного водаснабжения лаверов на сахарных заводах. Москва, ЦНИИТЭИпищепром. 1975. 36 с.
-
Сорокин А.И. Методы и устройства для обеззараживания оборотных вод в свеклосахарном производстве. Москва, 1983. 24 с. ЦНИИТЭИпищепром, выпуск 12.
-
Інструкція з питань водного господарства цукрових заводів; Український науково-дослідний інститут цукрової промисловості (УкрНДІЦП). Київ, 1994. 114 .
-
Сорокін А.І. Оборотні системи охолоджувального водопостачання в бурякоцукровому виробництві та сучасні технології обробки оборотних вод : навчальний посібник. Інститут післядипломної освіти НУХТ. Київ, 2009. 60 с.
Старший викладач кафедри виробництва цукру та сахаридів,
кандидат технічних наук
E-mail: Tamila.sheiko@gmail.com
Телефон: (044) 422-04-01

Посада: старший викладач кафедри виробництва цукру та сахаридів
Науковий ступінь: кандидат технічних наук
Контакти:
E-mail: Tamila.sheiko@gmail.com
Роб. тел.: (044) 422-04-01
Основні етапи трудової, наукової та науково-педагогічної діяльності:
- У 2000 році закінчила Смілянський технікум харчової промисловості за спеціальністю «Виробництво цукристих речовин»
- У 2005 році закінчила Національний університет харчових технологій (НУХТ) за спеціальністю «Технологія цукру».
- З 1999 по 2006 рр. сезонно працювала на ВАТ «Смілянський цукрокомбінат»
- З 2006 по 2013 рр. працювала на кафедрі процесів і апаратів та технології консервування НУХТ на посадах старшого лаборатна, інженера, провідного інженера, асистента.
- З 2008 по 2011 рр. навчалася в аспірантурі Національного університету харчових технологій.
- У 2012 р. захистила дисертацію на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук зі спеціальності «Процеси і обладнання харчових, мікробіологічних та фармацевтичних виробництв».
- З 2013 по 2018 рр. працювала в Інституті продовольчих ресурсів Національної академії аграрних наук України у відділі Технології цукру, цукровмісних продуктів та інгредієнтів на посадах молодшого наукового, наукового, старшого наукового співробітника, завідуючою лабораторії. В цей час працювала на посаді доцента кафедри технології цукру та підготовки води НУХТ.
- З 2019 по 2020 рр. працювала в лабораторії фізико-хімічних чинників УкрНДІ Ресурс Державного агентства резерву України на посаді керівника з якості.
- З 2020 по 2021 рр. працювала в Інституті продовольчих ресурсів Національної академії аграрних наук Українизавідуючою відділом координації наукових досліджень та підготовки наукових кадрів.
Науковий напрямок – Мінімізація втрат цукрози, розклад нецукрів та визначення критичних точок інфікування процесів цукробурякового виробництва; Удосконалення процесів адсорбції у харчовому виробництві.
Пріорітетні напрями роботи та основні досягнення:
- Наукове керівництво у проведенні досліджень;
- Формування та подання наукових тематик, робота з документацією;
- Участь у розробленні планів проведення досліджень;
- Знання лабораторного обладнання та методик виконання досліджень;
- Розробка нових і вдосконалення існуючих харчових технологій;
- Оформлення практичних рекомендацій щодо використання результатів;
- Досвід проведення технологічного аудиту цукрових заводів;
- Досвід в розробці технічних умов, технологічних інструкцій, оформлення винаходів;
- Досвід оформлення лабораторій «з нуля».
- Досвід підготовки та проведення акредитації лабораторій згідно ДСТУ ISO/IEC 17025. Супровід.
Проходження стажування:
- Свідоцтво 12СПВ №531001 від 13.05.10р. «Математико-статистичні методи обробки інформації;
- Посвідчення «Основи педагогіки та технології організації навчально-виховного процесу у вищій школі» від 19.04.2012 р.
- Свідоцтво 12СПВ №948037 від 04.06.14р. «Система управління безпечністю харчових продуктів на підприємствах харчової промисловості та проведення аудиту».
- Сертифікат SGS Україна «Система управління безпечністю харчових продуктів НАССР»
- Посвідчення №10/18 від 22.06.2018 р. «Біоенергетика» Інститут біоенергетичних культур і цукрових буряків НААН України.
Є автором і співавтором понад 100 наукових праць, у тому числі НМБ «Scopus» - 6, та 14 патентів на винахід і корисну модель
h-индекс за даними НМБ Scopus – 4
i-10- индекс – 3.
Вивчала науковий досвід та співпрацювала з цукровими корпораціями Німеччини, Австрії, Румунії та Коста-Ріки (переробка тростини)
Основні публікації:
- Melnyk, L.,Sheiko, T.,Stroy, A. Improving the technology of producing food grade dye from red beet juice (2012), CEFood 2012 - Proceedings of 6th Central European Congress on Food, с. 690-694
- Petrenko V, Spychaj R, Prysiazhniuk O, Sheiko T, Khudolii L (2018) Evaluation of three wheat species (Triticum aestivum l., t. Spelta l., t. Dicoccum (schrank) schuebl) commonly used in organic cropping systems, considering selected Parameters of Technological quality. Romanian Agricultural Research, T.2018 (35), 255-264.
- Petrenko V, Sheiko T, Khudolii L, Bondar V Evaluation of three wheat species commonly used in organic cropping systems, considering selected technological parameters for ethanol production, (2018/5/23) 17th Int. Sci. Conf, T.17, 451-455
- 4. Sheiko, T., Tkachenko, S., Mushtruk, M., Vasyliv, V., Deviatko, O., Mukoid, R., Bilko, M., & Bondar, M. (2019). TheStudying the processing of food dye from beet juice. Potravinarstvo Slovak Journal of Food Sciences, 13(1), 688-694.
- L. Vyerchenko, S. Tkachenko, T. Sheiko, Tetiana Kos, O. Dzhohan, V. Vasyliv. (2019) The study of calcium hydroxide structure and its physico-chemical and electrokinetic properties in sugar production. Chemical Technology Vol. 13, No. 4, pp. 477–481.
- Serhii V. Tkachenko, Tamila V. Sheiko, Vasyl V. Petrenko, Olena M. Anisimova, Inha V. Kuznietsova, Lubomir M. Khomichak, Oleksandr M. Obodovych Influence of crystallizing agent on sugar quality Acta Scientiarum Polonorum.Technologia Alimentaria. Issue 19(4), 2020, p. 457–465 https://doi.org/10.17306/J.AFS.2020.0867
Старший викладач кафедри виробництва цукру та сахаридів,
кандидат технічних наук
E-mail: sergi-tkachenko@ukr.net
Телефон: (044) 422-04-01

Посада: старший викладач кафедри виробництва цукру та сахаридів
Науковий ступінь: кандидат технічних наук
Контакти:
E-mail: sergi-tkachenko@ukr.net
Роб. тел.: (044) 422-04-01
Основні етапи трудової, наукової та науково-педагогічної діяльності:
-
В 2009 році закінчив Національний університет харчових технологій (НУХТ) за спеціальністю «Інженер-механік».
-
З 2008 по 2009 рр. працював у Державному Підприємстві «Завод АРСЕНАЛ» на посаді старшого майстра механічного цеху верстатів з ЧПК-управлінням.
-
З 2009 по 2010 рр. працював у Проблемній науково-дослідній лабораторії НУХТ на посадах від інженера до молодшого наукового співробітника. Брав участь у виконанні науково-дослідних тематик, дослідження процесів інтенсифікації харчових виробництв, промислових випробовуваннях.
-
З 2010 по 2013 рр. навчався в аспірантурі Національного університету харчових технологій.
-
У 2014 р. захистив дисертацію кандидата технічних наук зі спеціальності «Технологія цукристих речовин та продуктів бродіння».
-
З 18 листопада 2013 р. працює в Інституті продовольчих ресурсів Національної академії аграрних наук України у відділі Технології цукровмісних продуктів та інгредієнтів (пізніше – відділ Технології цукру, цукровмісних продуктів та інгредієнтів) на посадах: наукового співробітника (2013–2015 рр.); – старшого наукового співробітника (з 2015 р. понині).
-
Вивчав досвід роботи на цукрових заводах та інших підприємствах України, Молдови, Республіки Білорусь.
Пріоритетні напрями наукової та педагогічної діяльності:
- хімічний аналіз та оцінка якості вапнякового каменю, вапна, вапняного молока, оцінка складу сатураційного газу та вплив його компонентів на технологічний процес цукробурякового виробництва, впровадження у виробництво нового підходу до оцінки фільтраційної здатності суспензій на основі визначення дисперсного складу та швидкості фільтрування під тиском;
- підвищення кваліфікації керівних працівників та спеціалістів цукрової галузі з питань: якості вапнякового каменю, вапна та вапняного молока, оцінки якості сатураційного газу, оцінки фільтраційних властивостей суспензій бурякоцукрового виробництва
- теоретична та практична допомога організаціям та підприємствам цукрової промисловості.
Є автором і співавтором понад 100 наукових праць, у тому числі: 5 патентів на винахід і корисну модель, 1 науковий твір, 1 колективна монографія грифом Міністерства освіти і науки УкраїниОсновні публікації:
- Л.М. Вєрченко, С.В. Ткаченко, Л.М. Хомічак, Н.В. Сидоренко Вапняне молоко в цукровому виробництві: уявне та дійсне. Цукор України. – 2013. – №2(86). – С. 18 – 22.
- С.В. Ткаченко, Л.М. Хомічак, Л.М. Вєрченко Визначення швидкості фільтрування суспензій сатураційних соків під тиском. Цукор України. – 2014. – №2(98). – С. 31 – 35.
- С.В. Ткаченко, Т.В. Шейко, В.Б. Смоленський, О.В. Бірук Н.О. Соколенко, Р.І. Грушецький, Л.М. Хомічак Перспективи застосування електрохімічно активованих розчинів у технологічному процесі цукрового виробництва. Цукор України. – 2015. – №5(113). – С. 13 – 17.
- С.В. Ткаченко, Л.М. Хомічак Основні фактори, що впливають на розділення суспензій карбонізованих соків. Вісник харчової промисловості / Цукрова галузь червень 2016 – 2016. – №4. – С. 2 – 6.
- С.В. Ткаченко, Л.М. Хомічак, Т.В. Шейко, В.С. Титарчук, Є.В. Стичинський Визначення швидкості фільтрування під тиском напівпродуктів цукрового виробництва у потоці. Цукор України. – 2016. – №10(130). – С. 24 – 29.
- С.В. Ткаченко, Т.В. Шейко, Л.М. Хомічак, Є.В. Стичинський, О.В. Коротинський Дисперсний аналіз частинок суспензій для оптимізації технологічних процесів цукробурякового виробництва. Цукор України. – 2018. – №4(146). – С. 36 – 40.
- Lidiia Vyerchenko, Serhii Tkachenko, Tamila Sheiko, Tetiana Kos, Olha Dzhohan, Volodymyr Vasyliv The study of calcium hydroxide structure and its physico-chemical and electrokinetic properties in sugar production.Chemistry & chemical technology. vol. 13, 2019, no. 4, p. 477–481 https://doi.org/10.23939/chcht13.04
- Serhii V. Tkachenko, Tamila V. Sheiko, Vasyl V. Petrenko, Olena M. Anisimova, Inha V. Kuznietsova, Lubomir M. Khomichak, Oleksandr M. Obodovych Influence of crystallizing agent on sugar quality Acta Scientiarum Polonorum. Technologia Alimentaria. Issue 19(4), 2020, p. 457–465 https://doi.org/10.17306/J.AFS.2020.0867
Старший викладач кафедри виробництва цукру та сахаридів
E-mail: sugar_ipdo@ukr.net
Телефон: (044) 422-04-01

Посада: старший викладач кафедри виробництва цукру та сахаридів
Контакти:
E-mail: sugar_ipdo@ukr.net
Роб. тел.: (044) 422-04-01
Основні етапи трудової, наукової та науково-педагогічної діяльності:
-
У 2000 році закінчив Національний аграрний університет (НАУ) за спеціальністю «Інженер лісового господарства».
-
З 2001 по 2015 роки працював у Національній асоціації цукровиків України «Укрцукор» на посаді провідного аналітика, головного редактора журналу «Вісник цукровиків України», займався підготовкою матеріалів для видання та сайту, моніторингом ринку цукру в Україні, організацією проведення регіональних конференцій.
-
З 2015 по 2016 рр. працював на посаді провідного фахівця Інституту продовольчих ресурсів НААН України, займався питаннями видання журналів у цукровій, молочній та хлібобулочній галузі.
-
З 2016 по теперішній час – директор Науково-практичного центру цукробурякового виробництва, займаюся виданням Науково-інформаційного вісника «Цукрова галузь», організацією конференцій у цукровій галузі, проведенням навчання на цукрових заводах.
-
З 2020 по теперішній час – старший викладач кафедри виробництва цукру та сахаридів, займаюся питаннями впровадження гармонізованих з ЄС стандартів у цукровій галузі.
За сумлінну працю нагороджено подякою Мінагрополітики України та подяками НАЦУ «Укрцукор», Всеукраїнської асоціації пекарів.
Допомагав у виданні наступних матеріалів:
- Мийні відділення цукрових заводів (Осадчий Л.М.) – 2019р.
- Потенціометрія у виробництві цукру (Скорик К.Д.) – 2021р.
- Теплове господарство цукрових заводів (Штангеєв К.О.) – 2021р.
- Телефонний Довідник цукрових заводів – 2011-2021р (10 виходів).
- Журнали «Вісник цукровиків України», «Цукрова галузь» – 2006-2021р., понад 150 номерів.
НАУКОВИЙ ДОРОБОК КАФЕДРИ

Шевчук В.Я., Саталкін Ю.М., Навроцький В.М., Лозанський В.Р., Серенко В.В., Неженцєва О.В., Скорик К.Д., Скляр Д.Л., Пилипчук М.О., Давиденко С.І.
ІSBN 966-95095-0-5
Рецензенти: проф., д. ю. н. Мацюк А.Р., к. т. н. Мазуркевич О.О.
Консультанти: Ед Осборн, Мелентьєв Б.О.
Книга є першим в Україні навчальним посібником з екологічного аудиту в умовах реформування економіки. Всебічно висвітлюються методологічні, організаційно-правові та практичні засади екологічного аудиту з урахуванням міжнародних стандартів, нормативно-методичних документів Мінекобезпеки і Фонду Державного майна України, практичного досвіду фонду відродження Дніпра. Наведені зразки європейських стандартів, канадського і вітчизняного досвіду екологічного аудитування підприємств, які можуть бути використані не тільки з метою навчання, але і при проведенні екологічного аудиту на підприємствах. Ця робота виконана завдяки гранту, одержаному від Уряду Канади через Міжнародний Центр Досліджень і Розвитку (ЮРС), що знаходиться в Оттаві. Допущено Міністерством освіти України як навчальний посібник для студентів вищих навчальних закладів.
Тhе ргеsent edition is the first manual on environmental audit in Ukraine in conditions of economy reform. Conceptual, methodological, organization-legislative and practical aspects of environmental audit implementation are elucidated systematically with regard for international standards and experience branch peculiarities and normative-methodical elaborations of the Ministry of Environment Protection and Nuclear Safety and the State Property Fund of Ukraine. Examples of European standards, Canadian and national experience of environment auditing of facilities are presented that could be used not only for education purposes but also during preparation of normative-legislative base on environment audit. This work was carried out with the aid of the grant from the Canadian Government via the International Development Research Centre (IDRC), Ottawa, Canada.
Видання розраховане на підготовку фахівців з екологічного ме¬неджменту та аудиту, підвищення екологічної кваліфікації державних службовців, керівників підприємств, акціонерних товариств, компаній, студентів вузів та слухачів системи перепідготовки кадрів.

Рецензенти: проф., д-р. техн. наук Н.І. Штангеєва, УДУХТ старший наук, спів роб., канд. техн. наук А.Н.Савич, УкрНДІЦП
Лабораторний практикум для працівників цукрових заводів: Навч. посібник / К.Д.Скорик, В.О.Нагарна. Київ, ІПК, 2001. 97 с.
ISBN 966-612-009-7
У навчальному посібнику наведено сучасні методики виконання аналізів у бурякоцукровому виробництві, які за останні роки знайшли практичне застосування для контролю якості сировини, роботи окремих відділень цукрового заводу та визначення якості готової продукції. Переважна більшість цих методик не включена до діючої інструкції з хіміко-технічного контролю та обліку цукрового виробництва, що значно ускладнює для працівників галузі пошуки в літературі і їх практичне впровадження на заводах України. Навчальний посібник певною мірою допоможе вирішити цю проблему.
Навчальний посібник призначено для студентів та аспірантів вищих навчальних закладів за спеціальністю 6.091700 "Технологія цукристих речовин" та інженерно-технічних працівників цукрових заводів, групових і випробувальних лабораторій.
Автори: канд. техн. наук, доцент К.Д.Скорик, канд. техн. наук, доцент В.О.Нагорна.
Гриф надано Міністерством освіти і науки України (лист №14/18.2— 140 від 16.02.2001 р.)

Рецензент: Скорик К.Д., к.т.н., професор кафедри виробництва цукру та сахаридів Інституту післядипломної освіти НУХТ.
Розглянуто системи виробничого водопостачання на бурякоцукрових заводах, наведено методику та приклад розрахунку балансу води в системах оборотного водопостачання. Подано практичні поради щодо ефективності використання води в оборотних системах охолоджувального водопостачання, водно-хімічного режиму та технології обробки оборотних вод. Для післядипломної освіти спеціалістів цукрового виробництва.

ББК42.15-4я73 Т38
За редакцією: доктора технічних наук, професора В.М. Логвіна доктора технічних наук, професора А.І. Українця
Рецензенти: М.Д. Хоменко, доктор технічних наук. Л.І. Чернявська, доктор технічних наук
Затверджено Міністерством освіти і науки України як підручник для студентів вищих навчальних закладів
Т38 Технологія цукру : підручник у 3-х т. / А.А. Ліпец, В.М. Логвін. К.Д. Скорик, А.І. Українець. М.П. Купчик. – К.: ДП «Експрес-об'ява», 2015.
ISBN 978-966-97450-4-0
Т. 1: Вирощування та зберігання цукрових буряків. Видобування сахарози / А.А. Ліпец. В.М. Логвін, К.Д. Скорик. А.І. Українець, М.П. Купчик . – ДП «Експрес-об'ява». 2015. – 288 с.
ISBN 978-966-97450-5-7 (Т. І)
Розглянуто основні способи проведення технологічних процесів виробництва білого цукру, що грунтуються на сучасних досягненнях науки та техніки: теоретичні основи та прак¬тичні способи видобування сахарози з буряків. Викладені традиційні та новітні технології вирощування, зберігання та переробки цукрових буряків.
Підручник призначений для студентів коледжів та студентів вищих навчальних закладів, які навчаються за спеціальністю «Технологія цукру та полісахаридів», а також для аспірантів, викладачів, інженерно-технічних працівників індустрії.

ББК 36.84 и73
За редакцією: доктора технічних наук, професора В.М. Логвіна доктора технічних наук, професора А.І. Українця
Рецензенти: М.Д. Хоменко, доктор технічних наук. Л.І. Чернявська, доктор технічних наук
Затверджено Міністерством освіти і науки України як підручник для студентів вищих навчальних закладів
Т38 Технологія цукру : підручник у 3-х т. / А.А. Ліпец, В.М. Логвін. К.Д. Скорик, А.І. Українець. М.П. Купчик. – К.: ДП «Експрес-об'ява», 2015.
ISBN 978-966-97450-4-0
Т.2: Очищення дифузійного соку / А.А. Ліпец. В.М. Логвін, К.Д. Скорик. А.І. Українець, М.П. Купчик . – ДП «Експрес-об'ява». 2015. – 272 с
ISBN 978-966-97450-6-4 (Т. 2)
Розглянуто основні способи проведення технологічних процесів виробництва білого цукру, що грунтуються на сучасних досягненнях науки та техніки. Обгрунтовано використання вапна – основного реагента для очищення дифузійного соку. Розглянуто технологічні процеси попереднього та основного вапнування дифузійного соку. І та II карбонізацій вапнованого соку. Подано шляхи інтенсифікації очищення дифузійного соку.
Підручник призначений для студентів коледжів та студентів вищих навчальних закладів, які навчаються за спеціальністю «Технологія цукру та полісахаридів», а також для аспірантів, викладачів, інженерно-технічних працівників індустрії.

ББК 36.84я73 Г38
За редакцією: доктора технічних наук, професора В.М. Логвіна доктора технічних наук, професора А.І. Українця
Рецензенти: М.Д. Хоменко, доктор технічних наук, Л.І. Чернявська, доктор технічних наук
Затверджено міністерством освіти і науки Укритії як підручник для студентів вищих навчальних закладів
Технологія цукру. Підручник: у 3-х т. / А.А. Ліпєц, В.М. Логвін, К.Д. Скорик, А.І. Українець. Т38 М.П. Купчик – К.: НУХТ, 2015.
ISBN 978-966-97450-4-0
Т.З: Кристалізація / А.А. Ліпєц, В.М. Логвін, К.Д. Скорик, А.1. Українець, М.П. Купчик :-2015.-208 с.
ISBN 978-966-97450-7-1 (Т. 3)
Розглянуто основні способи проведення технологічних процесів виробництва білого цукру, що грунтуються на сучасних досягненнях науки та техніки. Наведено технологічні умови та обладнання для одержання сиропу та кристалізації саха¬рози з багатокомпонентної суміші (сиропу).
Підручник призначений для студентів коледжів та студентів вищих навчальних закладів, які навчаються за спеціальністю «Технологія цукру та полісахаридів», а також для аспірантів, викладачів, інженерно-технічних працівників індустрії.

Л.І. Чернявська, доктор технічних наук, професор, завідувач лабораторії якості сировини відділу технології цукру, цукровмісних продуктів та інгредієнтів Інституту продовольчих ресурсів НААН України
К.О. Штангеєв, кандидат технічних наук, доцент, завідувач кафедри виробництва цукру та сахаридів Інституту післядипломної освіти НУХТ
Скорик К.Д. Потенціометрія у виробництві цукру
(дисципліна: методи технохімічного та мікробіологічного контролю виробництва): Навчальний посібник. Київ : ІПДО НУХТ, 2021. 60 с.
Укладач: К.Д. Скорик, кандидат технічних наук, доцент, професор кафедри виробництва цукру та сахаридів Інституту післядипломної освіти НУХТ.
Видано за сприяння: Науково-практичного центру цукробурякового виробництва
Схвалено на засіданні кафедри виробництва цукру та сахаридів.
Протокол № 2 від 25 січня 2021 р.
© Скорик К.Д.

К.О. Штангеєв
Рецензенти:
Л. І. Чернявська, доктор технічних наук, професор, завідувач лабораторії якості сировини відділу технології цукру, цукровмісних продуктів та інгредієнтів Інституту продовольчих ресурсів НААН України;
К. Д. Скорик, кандидат технічних наук, доцент, професор кафедри виробництва цукру та сахаридів Інституту післядипломної освіти НУХТ.